Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Gör upp om migration. För integration.

Anders W Jonsson.Bild: Jessica Gow/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Centerpartiets vikarierande partiledare tänker i breda banor.
"Vi ser gärna en bred samsyn och överenskommelser med partier utanför januarisamarbetet", skriver Anders W Jonsson på DN Debatt (10/1). Först i uppräkningen av de åsyftade områdena kommer migrationspolitiken. Han vill bort från den förenklade bilden av hur invandring leder till samhällsproblem, men efterlyser också krafttag för minskat utanförskap och ökad integration. Att fler kan komma in på arbetsmarknaden är avgörande i det sammanhanget, framhåller Jonsson.
Så sant. Men hur stort är intresset bland övriga partier för att ta hans utsträckta hand?
Ett utspel i Svenska Dagbladet (10/1) påminner om det påtagliga migrationspolitiska avståndet mellan C och M. Moderatledaren Ulf Kristersson vill se ett så kallat volymmål i avsikt att minska invandringen med cirka 70 procent.
"Vi kan inte drastiskt avvika från de regelverk som gäller i vårt närområde", menar Kristersson.
I samband med ett Malmöbesök i oktober resonerade statsminister Stefan Löfven (S) i liknande banor och efterlyste en minskning av flyktingmottagningen med 50 procent. Det utlöste en öppen konflikt i Rosenbad. Miljöpartiets språkrör betonade att Löfven bara redogjort för Socialdemokraternas linje och inte regeringens.
Mot sådan bakgrund kan det tyckas vara långt till den migrationspolitiska enighet som Jonsson efterlyser. Men kanske är de olika linjerna trots allt inte fullt så långt ifrån varandra som de kan verka.
Tankarna leds till nationalekonomerna Assar Lindbecks och Mats Perssons inlägg på DN Debatt (5/1) som understryker att följderna av migrationen inte är huggna i sten. Mottagarländernas förmåga att integrera invandrarna är helt avgörande i sammanhanget. I det avseendet ligger Sverige inte särskilt bra till. Idag, vill säga. "Politiskt smärtsamma reformer" hade kunnat ändra på det, skriver Lindbeck och Persson och pekar mot bostadsmarknaden, arbetsmarknaden, rättsväsendet och skolan:
"De åtgärder som här redan vidtagits förefaller som helt otillräckliga."
Ytterligare åtgärder är visserligen redan på gång inom ramarna för 73-punktsöverenskommelsen mellan S, MP, C och L. Men ännu mer behöver göras. Och politiskt smärtsamma åtgärder blir som regel inte av om inte ett flertal partier är beredda att ställa sig bakom.
Jonsson gör rätt i att söka bred samsyn på det migrationspolitiska området. Och egentligen borde diskussionerna inte behöva fastna i den splittrande frågan om nivån på den framtida migrationen. Oavsett omfattning får den fortsatta invandringen aldrig vara likställd med fortsatt växande utanförskap och integrationsproblem.
"Hälften av alla arbetslösa är utrikes födda", påminner Kristersson.
Nog borde de flesta partier då, om inte annat, kunna enas om behovet av stora reformer för bättre integration. Problemen som gör debatten om migration så het visar inga tecken på att försvinna av sig själva.
Gå till toppen