Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Här har barnen hopp om bättre koncentration

Under sina 20 år som musiklärare har Linda Lundqvist märkt hur barn får allt svårare att koncentrera sig. Därför tog hon initiativet till satsningen Hela Staffanstorp hoppar.

På fredagen satte projektet Hela Staffanstorp hoppar igång. ”Hopprep är roligt, men man blir andfådd" sa Iris Börgdal (näst längst till höger). Här tillsammans med klasskompisarna Ajdin Mesic, Isabel Elali och Julia Frej Svanmark.Bild: Astrid Adelgren
En hel drös med elever har dykt upp på det gråregniga torget i Staffanstorp. Från högtalaren ljuder toner av Timbuktu, medan barnen börjar hoppa. Vissa snabbt och jämfota, medan andra tar försiktiga skutt över repen.
Fem minuters hopprepsträning om dagen. Det blir en del av schemat för alla barn från förskoleklassen och upp till årskurs 6 i Staffanstorp, från och med nu och våren ut.
– Barn idag har ganska svårt att sitta still och har mycket överskottsenergi. Jag har varit lärare i 20 år och det är en ganska stor skillnad. Man är ofta mer stillasittande på sin fritid idag, med tanke på skärmar och spel, säger initiativtagaren Linda Lundqvist, som bland annat jobbar som musiklärare på Anneroskolan.
Förutom att vara musiklärare brukar Linda Lundqvist även uppträda på olika håll i Skåne.Bild: Astrid Adelgren
Så föddes tanken på en fysisk, daglig aktivitet i skolan. För att öka kondition såväl som motorik – och i förlängningen även koncentrationen.
Varför just hopprep?
– Dels tänkte jag att det är hyfsat billigt att köpa in. Och oavsett om man är liten eller stor kan man vara med och hoppa på sitt sätt.
Längre fram i vår kommer eleverna att utmana de lokala idrottsföreningarna. Då gäller det att hoppa så mycket man bara orkar under en hel timme.
Julia Frej Svanmark, Ajdin Mesic, Iris Börgdal och Isabel Elali har koncentrerat tagit sig an den nya sysslan.
– Det är roligast att hoppa framlänges och jämfota, för det är lättast. När man hoppar baklänges ser man inte repet , säger Iris Börgdal.
Hur tror ni det kommer att kännas när ni har hoppat varje dag hela våren?
– Att man kommer ha en känsla av att man har blivit bättre på att hoppa, säger Julia Frej Svanmark.
Gänget är överens om att det är viktigt att röra på sig.
– Man mår bättre och får mindre ont, säger Julia Frej Svanmark.
Gå till toppen