Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Man kan inte stänga in sig, då förstör man sig själv”

Ett hundratal anmälningar sedan julhelgen. Vågen av åldringsbrott med falska poliser fortsätter. ”Det är hemskt”, säger Catalina Hoff.

Paret Lennart och Catalina Hoff bor i närheten av Dammfrigården. På fredagen besöker de restaurangen och äter lunch.Bild: Bengt Arvidson
Det är mitt i lunchen på Dammfrigården. Elsa Bengtsson bor i huset och har gjort det sedan 2014. Tidigare bodde hon två hus bort. Där bodde hon i 42 år. Det här är hennes område.
Ett par hundra meter bort tog falska poliser sig in hos en kvinna i hundraårsåldern. Händelsen inträffade för mindre än en vecka sedan.
Elsa Bengtsson följer noga nyheterna om den nya vågen av åldringsbrott. Men hon är inte rädd.
– Man kan inte stänga in sig, då förstör man sig själv, säger hon.
Då och då går hon till en pub i närheten och kollar på fotboll.
– Jag gör det jag vill göra. Det måste man göra även om man är gammal.
Hon har funderat mycket på varför just äldre är så utsatta.
– Kanske är många äldre lite glömska av sig och det utnyttjar man.
Elsa Bengtsson har bott på Dammfrigården sedan 2014.Bild: Bengt Arvidson
Hon beskriver sig själv som skärpt.
– Det här är ju inte första gången de försöker lura oss äldre. Ett tag var det hörapparater som man lurades med. Nu låtsas de vara poliser och mäklare. Tyvärr tror jag att det kommer fortsätta.
Om hon skulle få ett samtal av någon som vill få henne att uppge något eller någon som vill komma in i hennes hem vet hon precis vad hon skulle göra.
– Jag skulle ta numret, sen lägga på luren och ringa den riktiga polisen. Kanske kan man hjälpa någon om man gör det.
Vid ett runt bord i matsalen sitter paret Catalina och Lennart Hoff och äter lunch.
– Det är hemskt, säger Catalina Hoff om åldringsrånen.
– Men hos oss kommer de inte in. Jag öppnar aldrig dörren. Om någon ringer på som jag inte känner öppnar jag ett fönster, säger hon.
Hon berättar att polisen, den riktiga, ringde på en gång. Inte ens då öppnade hon.
– Och om någon ringer på telefonen skulle jag bara lägga på direkt. Så länge vi är friska klarar vi oss, säger Catalina Hoff.
Vid ett annat bord i restaurangen pratas det också om rånvågen. De säger att de stöttar varandra och ingen runt bordet har drabbats.
– Det är bra att det uppmärksammas, säger Elsa Bengtsson.
Gå till toppen