Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om George Persson

George Persson, Lomma, har avlidit i en ålder av 78 år.

George Persson (1941–2019.Bild: Valentin Ogneov
Den 11 december gick vår fantastiska pappa George Persson bort efter en längre tids sjukdom, 78 år gammal. Minnena av denna omtänksamma och givmilda person hoppas vi få förmånen att bära med oss under lång tid framöver.
George var en sann föreningsmänniska och framstående affärsman. Mängder med styrelseuppdrag i några av Skånes största föreningar kantade hans yrkesverksamma karriär. Malmö FF, Malmö Redhawks, Trelleborgs FF, MBI och inte minst ”hans” GIF Nike, var några av dem. George hade många minnen från föreningslivet, inte alla positiva, men kärleken till idrotten var fundamental.
George började i tonåren sin trähandlarbana som praktikant på Skånska Lantmännen i Hörby. Där föddes ett intresse för byggbranschen som gjorde att han inte tvekade att ta anställning i Andersson & Sjöberg, först som assistent till försäljningschefen, sedan som säljare och sedermera som försäljningschef. Därefter blev han 1968 vice vd, och 1972 vd.
Den dåvarande ägaren saknade arvtagare, och 1976 övertog George Persson ägandeskapet i bolaget. Export till Mellanöstern var huvudsysslan och i tider långt innan digitaliseringen var det många och långa resor som kombinerades med flitigt användande av Telex.
Krig och handelsembargon omöjliggjorde senare export av trävaror till flera länder i Mellanöstern, George investerade istället i AB Viking Timber (1987) och Fredricsons Trä AB (1988). På den tiden omsatte Fredricsons Trä cirka 20 mkr och hade ett 20-tal medarbetare. Bolagets utveckling under Georges tid vid rodret präglades av ett flertal förvärv. På så vis växte bolaget på redan befintliga orter som Arlöv, men även med anläggningarna i Göteborg, Vaggeryd, Stockholm och Rönås. Som mest hade koncernen nära 250 medarbetare och på god väg att omsätta en miljard.
Även om George lämnade vd-posten för längesedan och sedermera även styrelseklubban, fanns alltid ett stort engagemang för Fredricsons Trä, som inte minst under hans försorg växt till att idag omsätta över 350 Mkr med cirka 60 medarbetare. En del av dessa medarbetare, som på eget initiativ halade flaggan till halv stång en onsdag i december, hade George själv anställt en gång i tiden och har också en stor del i Georges framgångar. Georges anda vilar fortfarande över bolaget, precis som sig bör.
Bäst trivdes han, förutom med familjen, på golfbanan i Spanien, eller på fotbollsläktaren i Sverige efter sin egen karriär. Hans sjukdom gjorde fort golfen svår, men envis och målmedveten som han var hindrade det inte honom från att spela så sent som 2018.
Vi vågar inte gissa hur många fotbollsmatcher George såg, på plats och på tv, men bättre avslutning än den på läktaren i Markus Rosenbergs avskedsmatch i Malmö FF-tröjan för ungefär en månad sedan går förmodligen inte att få.
Stort tack till alla Er som gjorde det möjligt; vänner, sjukhuspersonal och andra åskådare på läktaren. Framöver skrivs familjens och Fredricsons kapitel utan George i styrelserummet. Men alltid i hans anda.
Magnus Persson
Camilla Persson
Johan Bolinder
Gå till toppen