Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Fler pendlar till jobbet i Helsingör

Trots minskande trafik på färjelinjen Helsingborg-Helsingör tycks pendlingen över norra Öresund öka stort. Enligt färjebolaget Forsea ökade arbetspendlingen under 2019 med mer än 10 procent.

Den batteridrivna färjan m/s Aurora i hamnen i Helsingborg.Bild: Johan Nilsson/TT
När de definitiva siffrorna för fjolårstrafiken blivit klara visar det sig att biltrafiken på HH-linjen minskade med 2,4 procent, att lastbilstrafiken minskade med 3,9 procent medan passagerartrafiken inte visade någon förändring alls.
Men det intressanta är att den starka danska kronan lett till två underliggande förändringar:
• Den danska biltrafiken till Sverige har ökat kraftigt. Särskilt i samband med julhandeln kom många bilburna danskar till Helsingborg.
• Den svenska arbetspendlingen till Helsingör har ökat stort. Bilpendlingen har ökat med 9 procent, jobbpendlingen bland landgångspassagerare med hela 14 procent.
– Vi tror att det är svensk vårdpersonal som är drivande i den här utvecklingen. Vi ser att det bland de dagliga pendlarna finns många passagerare som arbetar i vårdbranschen i Danmark, säger Johan Röstin, vd för Forsea.
De här ökningarna har accentuerats under hösten.
På Öresundsbron syns en liknande utveckling. Samtidigt som fritidsresorna från Sverige till Danmark har ebbat ut och arbetspendlingen minskat bland bilburna broresenärer ökade Skånetrafiken sin försäljning av tågpendlarkort över Öresund med 5,7 procent under 2019.
Det är tydligt att den svaga svenska kronan stärkt trafiken över Öresund i en riktning, men försvagat den i motsatt riktning.
Det är till exempel färre svenskar som åker till Danmark för att shoppa och roa sig. Det syns tydligt i Helsingborg där tillfälliga Skånebesökare tidigare tog bilen till Helsingör för att få plats med så många inköpa varor som möjligt.
– Idag ser vi att de danska konsumtionsresorna till Sverige blir fler, men att det blir färre svenska inköpsresor till Danmark. Det är en klar trend bland långväga besökare i Helsingborg att de numera låter bilen stå kvar i Sverige om de gör ett kort besök i Danmark. De bär i stället med sig det lilla som de köper i Helsingör, säger Johan Röstin.
Gå till toppen