Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Studentredaktör prisad för att ha främjat akademisk frihet

Hon har väckt frågan om akademisk frihet för studenter. Lundagårds redaktör Louise Lennartsson blir nu den första att få ett nytt pris av Academic Rights Watch.

Magnus Zetterholm från Academic Rights Watch och Louise Lennartsson.Bild: Axel Ekström
Prissumman är på 10 000 kronor.
– Det känns hedrande, säger pristagaren efter beskedet.
Priset ska enligt Academic Rights Watch delas ut till någon som tagit någon form av personlig risk och visat modet att stå upp för en grundläggande princip, snarare än till etablerade personer som redan har säkra positioner, makt och inflytande.
För Louise Lennartsson som precis ska påbörja sitt tredje år som juridikstudent vid Lunds Universitet kom beskedet som en liten men glad överraskning.
– Jag har försökt lyfta frågorna om akademisk frihet och startat en diskussion på ett pedagogiskt sätt, säger hon.
Är det ett svårt ämne att lyfta på ett pedagogiskt sätt?
– Ja, det är ett känsligt ämne och det finns många som har åsikter.
Academic Rights Watch motivering av sin första pristagare lyder:
– Louise Lennartsson har i en rad artiklar tagit sig an olika aspekter av den akademiska friheten på ett rättvisande och upplysande och samtidigt pedagogiskt sätt. Artiklarna ger en förträfflig introduktion till studenter som vill sätta sig in i den fria forskningens villkor, men även de hot som finns idag, säger Magnus Zetterholm på Academic Rights Watch i ett pressmeddelande.
Gå till toppen