Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stort intresse för begagnade bröllopsklänningar

Bröllopsklänningar köps in för dyra pengar för att användas några timmar. Därefter förpassas de ofta till garderoben. En ny butik har öppnat på Limhamn med fokus på återbruk av begagnade brudklänningar.
– För mig är det bara second hand som gäller, säger den blivande bruden Hilda Danielsson.

Väninnorna är med som smakråd när den blivande bruden Hilda Danielsson testar begagnade brudklänningar på Bröllopsbruket i Limhamn. Efteråt ska sällskapet dricka afternoon tea.Bild: Hussein El-alawi
Hon gifter sig i september – och är en av runt trettio personer som trängs i den lilla lokalen på Glasbruksgatan i Limhamn när Sydsvenskan är på plats under lördagens invigning.
– Jag vill ha något rakt, elegant och stilrent, säger Hilda Danielsson.
Faktum är att hon redan hittat vad som troligtvis blir den klänning hon bär när hon säger ja till sin livskamrat.
– Jag testade en klänning i en traditionell bröllopsbutik häromdagen. Nu hittade jag en likadan här som är mycket billigare, säger hon.
Just den ekonomiska aspekten är ett av argumenten som lyfts fram när det handlar om begagnade bröllopsklänningar. Men viktigast är hållbarhetstänket, menar Hilda Danielsson.
– Hela vårt bröllop ska vara hållbart. Både förlovningsringen och mina örhängen är exempelvis köpta på second hand. Och på bröllopet på Öland ska all mat vara lokalproducerad, säger hon.
Likartat tänk har en annan av butikens besökare: Karin Sandberg som gifter sig i augusti.
Hon söker en tvådelad klänning där överdelen domineras av spets. Medan kjolen ska ha rejält med tyg och vara pyntad med så mycket bling som det är möjligt att få på.
– Det handlar om pengar och miljön. Vi är stora second hand-människor i vår familj. Jag har själv inte köpt några nyproducerade kläder till mig eller barnen på nio månader. Förutom underkläder, säger hon.
Klänningen får inte vara för brudig, och den måste se bra ut bakifrån. Folk tar ju foton från alla håll och kanter, säger Karin Sandberg om sin brudklänning. Vännen Lars Grönberg till vänster är med som smakråd.Bild: Hussein El-alawi
Kristin Lindh har startat Bröllopsbruket på Limhamn – som sedan tidigare har filialer i Göteborg, Stockholm och Linköping. Hon har bakgrund på Ikea där hon jobbat som dekoratör och projektledare när hon kom i kontakt med konceptet.
– Min bästa kompis köpte sin klänning på Bröllopsbruket i Göteborg. Och sedan sålde hon den till dem efteråt. Det kostade henne inte många kronor.
– Sen visade det sig att de sökte folk i Skåneregionen. Så min vän drog med mig på ett möte med grundaren.
Efter att Kristin Lindh annonserat lokalt och på sociala medier hade hon fått ihop drygt 140 klänningar inför premiäröppningen under lördagen.
– Man kan både sälja och köpa klänningar hos oss. Lämnar man in sin klänning så får man pengar när den blivit såld. Det blir som ett ekocirkulärt tänk.
”De flesta klänningar vi får in är från de senaste årens kollektioner. När man kikar på dem inser man hur många olika stilar det finns”, säger Kristin Lindh som driver Bröllopsbruket på Limhamn.Bild: Hussein El-alawi
– Allt är kemtvättat och det ska vara lyxigt och fint. Så klänningarna känns som helt nya, vissa har ju bara använts i 30 minuter under en ceremoni.
För Kristin Lindh är det framförallt återbruksaspekten som fått henne att satsa på butiken.
– Jag vill bidra till något positivt och inte bara konsumtion. Folk lägger ju hur mycket pengar som helst på sina brudklänningar och sedan hänger de bara där.
Gå till toppen