Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Dansk kontrollant krävde felaktigt Metrotillägg

Med nya zoner och ny Metro i Köpenhamn har förvirringen blivit extra stor för svenska resenärer. Eva Jones från Malmö råkade ut för en dansk kontrollant, som hävdade att hon behövde Metrotillägg på sin endagsbiljett – vilket inte stämmer.

– Det här var på Metron ute på Amager, på väg till Kastrups flygplats. Så det var inte på någon av de nya stationerna i Köpenhamns utkanter som ligger i någon annan zon, säger Eva Jones, som har en dansk "kæreste” och ofta åker över Öresund.
Kontrollanten skrev inte ut några böter, men var mycket bestämd med att Eva Jones måste ha ett Metrotillägg.
– Han hävdade att vi inte fått rätt information av Skånetrafiken, men jag har lusläst allt som skrivits och för en endagsbiljett ska man inte behöva något sådant tillägg, säger hon.
Initiativet med Metrotillägg även för svenskar kom från DSB/Metroselskabet. Men överenskommelsen med Skånetrafiken är att det inte gäller sällanresenärer, på tillfällig tur i Köpenhamn.Bild: Lars Brundin
Mattias Hennius, presschef på Skånetrafiken, bekräftar att Eva Jones har helt rätt. Den som åker på enkel eller 24-timmarsbiljett till Köpenhamn ska inte betala Metrotillägg.
– Vi har löpande kontakter med DSB och Metroselskabet och det är deras ansvar att informera sina kontrollanter. Men vi har inga signaler om att det här skett tidigare, säger han.
– Vi får kontakta DSB/Metroselskabet för att se om det är något som behöver förtydligas.
Danska tågbolaget DSB och Metroselskabet har krävt att även svenska resenärer ska vara med och betala för Köpenhamns Metrosystem, men överenskommelsen med Skånetrafikens är att det bara gäller dem som pendlar med 30-dagarsbiljett och använder Metron.
För pendlarna är Metrotillägget sedan årsskiftet 120 svenska kronor för en månad. Det gäller både för resor på gamla tunnelbanelinjer och på den nya Cityringen.
Svenska pendlare som inte köpt det Metrotillägget men ändå vill åka Metro en enstaka dag måste, precis som köpenhamnarna, betala 12 danska kronor i ”kvalitetstillägg”.
Att den nya Metroringlinjen i Köpenhamn nu stänger ner i två veckor (12-26 januari) får troligen ingen betydelse för priset på pendlarnas Metrotillägg.
– Generellt sett så sker det ofta att sträckor stängs för underhåll, och ersättningstrafik sätts in. Och då reducerar vi inte priserna, säger Mattias Hennius.
– Men om någon kund känner att detta blir orättvis så får de kontakta oss, så får vi titta på det.
Gå till toppen