Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Friidrott för de allra yngsta: ”Min taktik var att titta framåt hela tiden”

Under den regniga söndagen sökte sig 398 deltagare till Malmö indoor challenge. Många av dem gjorde sin allra första friidrottstävling.
– Min taktik var att titta framåt hela tiden, säger sexåriga löparen Iris Lindberg.

Sexåriga Iris Lindberg till höger vinner sitt heat med minsta marginal på distansen 200 meter.Bild: Hussein El-alawi
Det är andra året som Malmös allmänna idrottsförening, MAI, arrangerar evenemanget på Atleticum. Dagen inleddes med prova-på-tävlingar för barn i åldern 7-9 år. De fick själva välja mellan grenarna 200 meters löpning, längd, kula och stav.
– Det är inte så noga med åldersfördelning eller om man är tjej eller kille. Blir det tjuvstart eller övertramp så gör vi bara om. Det blir inte så dramatiskt. Att tävla ska vara roligt, säger tävlingsledaren Annika Hovang.
900 starter gjordes under söndagens Malmö indoor challenge.Bild: Hussein El-alawi
Från åtta års ålder finns åldersindelade klasser. En av dem som tävlade i den yngsta ålderskategorin var Iris Lindberg, 6 år från Ystad.
Trots att hon var yngre än sina konkurrenter lyckades hon spurta sig till seger i sitt heat med tiden 39,57 sekunder.
– Springa är roligast. Min taktik var att titta framåt hela tiden. Inte bakåt, säger Iris Lindberg samtidigt som hon pustar ut efter loppet.
Iris Lindberg kommer från en riktig friidrottsfamilj – hennes tre syskon är även på plats och tävlar i olika grenar.
Under höjdhoppstävlingen som samtidigt pågick fick 10-åriga Alicia Lindström instruktion av pappa Mattias om att få upp rumpan för att undvika ribban.
I 2.5 år har Alicia Lindström tränat friidrott.
– Jag tränar en gång i veckan. Kula är roligast, säger hon.
– Jag tränar en gång i veckan. Kula är roligast, säger 10-åriga Alicia Lindström som under söndagen tävlade i höjdhopp.Bild: Hussein El-alawi
Just att man som barn och ungdom inte specialiserar sig på en specifik gren är charmen med friidrott, menar tävlingsledaren Annika Hovang.
– Fram tills 14 års ålder tävlar man i regel flera olika grenar, säger hon.
Totalt gjordes drygt 900 starter under söndagens Malmö indoor challenge.
– Vi har medvetet valt att ha arrangemanget tidigt på säsongen. Det blir som en uppstart, säger Annika Hovang.
Gå till toppen