Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Gud får aldrig gå före god undervisning.

Lars Arrhenius och Anna Ekström.Bild: Marko Säävälä/TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Svårigheterna stoppar inte regeringen. Utbildningsminister Anna Ekström (S) är tydlig med sin avsikt att gå vidare med det förslag som utredaren Lars Arrhenius presenterade i veckan. Nyetablering av religiösa friskolor ska stoppas och de som redan finns ska hindras att expandera. Trots att Arrhenius understryker att det kan bli svårt.
Den omfattande utredningen påpekar att en sådan ordning kan strida mot både lagar och konventioner. Men Socialdemokraterna gick till val på att hindra religiösa friskolor och enades om etableringsstopp i 73-punktsöverenskommelsen med MP, C och L. Således ska förslaget nu ut på remiss och Ekström är trots allt hoppfull.
"Det är juridiskt trixigt, men det kommer att gå om det hanteras rätt", säger hon i en DN-intervju där hon också utvecklar varför hon fäster så stor vikt vid frågan.
Fall har avslöjats där evolutionsläran har jämställts med skapelseberättelser, där eleverna inte fått undervisning i sex och samlevnad och där pojkar och flickor har separerats av religiösa skäl. Det finns till och med skolor där det avslöjats kopplingar till våldsbejakande religiös extremism.
Fullständigt oacceptabelt, naturligtvis. Gud får aldrig gå före god undervisning. Men till saken hör att skolorna i flera av dessa extremfall överhuvudtaget inte har kallat sig konfessionella.
I nuläget finns inga krav på att friskolor ska uppge eller registrera religiösa kopplingar eller inslag. Även det vill regeringen ändra på med hjälp av utredningsförslaget. Samtidigt ska det införas ett så kallat demokrativillkor som måste följas av alla fristående skolhuvudmän. Därtill ska bestämmelserna skärpas så att det tydligare framgår att religiösa inslag på skolorna ska vara frivilliga för eleverna att delta i. Gott så, men om ändringarna inte följs upp ordentligt med kontrollåtgärder från statens sida blir nyordningen kanske inte mer än en serie slag i luften.
Idag finns 72 svenska friskolor med noterad konfessionell inriktning, varav de flesta kristna. På dessa går drygt 9 400 grundskoleelever, motsvarande knappt 1 procent av det sammanlagda antalet i landet. Många av dessa skolor är bra med elever som trivs och tydliga skiljelinjer mellan tro och undervisning.
Det är avarterna som Ekström och hennes kollegor inriktar sig på med de nya förslagen. Skolorna som indoktrinerar, segregerar, radikaliserar – de som inte ger eleverna konfessionslös och alltigenom faktabaserad undervisning. Men hur välkommet det än är att regeringen försöker ta tag i dessa problem, så är det ingen universallösning att införa en ny lag. Aktörer av det slag som den avser att stoppa har visat sig kunna runda regler förut.
För att en lagändring ska bli mer än en symbolhandling krävs också skärpt tillsyn av undervisningen och förhållandena på skolorna. Endast så kan staten se till att alla elever får den goda utbildning som de är berättigade till.
Gå till toppen