Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Stig Sälgeback

Tidigare överläkaren i handkirurgi i Malmö, Stig Sälgeback, har avlidit i en ålder av 85 år. Han sörjs närmast av hustrun Lisbeth och barnen Ulf, Jan, Nils, Karin, Jenny samt styvdottern Lena med familjer.

Stig Sälgeback genomgick sin läkarutbildning i Uppsala, dit han på ålderns höst åter flyttade, och var unik i sitt slag genom att inneha specialistkompetens i tre kirurgiska discipliner – allmänkirurgi, ortopedi och handkirurgi. Stig Sälgeback tjänstgjorde vid vår Handkirurgiska klinik under många år och var mycket omtyckt av patienter och personal.
Stig hade en stor arbetskapacitet, vilket var tydligt under den tid då kliniken hade ett fåtal tjänster, och hans korta och koncisa journaldiktat var ett föredöme som uppskattades av och underlättade sekreterarnas arbete. Stig hade en stor bredd och djup kunskap inom handkirurgi, men var också generellt en kunnig läkare med stor allmänkompetens.
Stig hade fallenhet och ett stort intresse för undervisning av blivande kollegor där hans föreläsningar och praktiska instruktioner vid operationsbordet och på mottagningen var av hög klass.
Stig hade en liten egenhet att gärna samla operationsinstrumenten på bordet framför sig när han opererade, vilket inte alltid uppskattades av operationssköterskorna som nödgades ha kolla på instrumenten ”på distans”, men han återställde alltid allt vid operationens slut.
Jourverksamheten med nattarbete var dock inte det som Stig satte högst inom handkirurgin, men han deltog tålmodigt i tung jourverksamhet till sin pensionering.
Under många år var Stig en uppskattad kursledare för en specialistutbildningskurs för blivande handkirurger och ortopeder. Undervisningsintresset visade sig också genom att han alltid återkopplade på ett klokt sätt om man som yngre handkirurg kunde gjort en annan bedömning av någon patient.
En av oss arbetade nära Stig innan hans pensionering när han fokuserade på hur barn med cerebral pares kunde behandlas med sentransfereringar, det vill säga förflyttning av senors förlopp för att åstadkomma bättre armfunktion och greppfunktion i handen.
Stigs kunniga kliniska bedömningar och operativa ingrepp i detta sammanhang var mycket lärorika och en nära relation som mentor – elev utvecklades på ett fantastiskt sätt där också forskningsaspekter involverades. Diskussioner om nya tekniker vid sentransfereringar varvades mellan operationerna med samtal om Stigs andra intressen som historia, litteratur och religion.
De senare intresseområdena, vilket avspeglade Stigs allmänbildning, fick han mer tid att ägna sig åt efter sin pensionering som också involverade föreläsningar vid Senioruniversitetet och engagemang i Vasa orden av Amerika. Hans litteraturintresse kunde ofta relateras till hans stora förkärlek till sin hembygd i Värmland.
Vi saknar en mycket kompetent kollega som bidrog till handkirurgins utveckling genom en gedigen klinisk arbetsinsats och ett helhjärtat engagemang för att undervisa blivande kollegor.
För kollegorna
Lars B. Dahlin
Göran Lundborg
professorer i handkirurgi
Gå till toppen