Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”När hatet är riktat mot kvinnor ska vi alltid misshandlas och våldtas”

Under sina drygt 30 år i Svenska kyrkan har Maggie Signäs ofta tagit strid. Hon har anmälts för att ha välsignat samkönade par och dödshotats av högerextremister.
Nu blir hon kyrkoherde i Skanör–Falsterbo – församlingen som Lunds stift övervägde att upplösa efter år av konflikter, utköp och viteshot.
– Jag har aldrig varit rädd. Varken för konflikter eller människor, säger hon.

"Jag är inte intresserad av det som har varit. Jag försöker lyssna in var människor befinner sig nu, och vad jag kan göra åt det. Och jag tycker att jag ser hopp. Både hos medarbetarna, kyrkorådet och församlingen", säger Maggie Signäs, ny kyrkoherde i Skanör-Falsterbo församling.Bild: Peter Frennesson
Maggie Signäs minns ögonblicket när hon tog första steget mot sin kristna tro. Det var när hon som fyraåring nyfiket stirrade ner i julkrubban med glitter som hon just fått av sin mormor.
– Jag visste inte vem Jesus var. Jag är uppvuxen i ett politiskt aktivt, men okyrkligt hem. Men mina föräldrar var väldigt öppna, så jag fick börja i söndagsskola, säger hon.
Det som skulle lägga grunden för en hel yrkeskarriär inom Svenska kyrkan kunde ha fått ett abrupt slut bara något år senare, när hon stormade ut efter en gudstjänst.
Maggie Signäs, nu sex år gammal, skulle läsa i söndagsandakten. Men hjälpen med att uttala och förstå innebörden i det obegripliga uttrycket "septuagesima" (sjuttio dagar innan påsk) uteblev.
– Jag var arg för att farbror Nils, som prästen hette, inte hjälpte mig. Det gick stick i stäv med det han lärt mig om Jesus. Så jag tog en stol, föste fram den till honom, klättrade upp och sa: "Nu slutar jag söndagsskolan. Jag vill vara på en plats där man hjälper varandra". Det blev en dramatisk sorti, säger Maggie Signäs.
– Redan då sa jag till Farbror Nils att jag ville bli präst och fick svaret: det kan inte flickor bli. Men i min värld var inget omöjligt.
"Jag tror att alla behöver representation i kyrkorummet. Det kan inte bara vara bilder på män. Det kan inte bara vara bilder på heterosexuella par, eller kvinnor som är upphöjda och ljuva. Jesus kan inte vara ljushårig och blåögd", säger Maggie Signäs, ny kyrkoherde i Skanör-Falsterbo om det hon anser är en av kyrkans mest angelägna frågor i nuläget.Bild: Peter Frennesson
Samhällsengagemanget och nyfikenheten på naturens och livets mysterium var något hon fick med sig hemifrån.
– Mina föräldrar sa tidigt: du ska både kunna baka – och tapetsera. Du ska inte vara beroende. Det handlar inte om kön, det handlar om människa.
Så 1980 – efter studier i historia, etnologi, statistik och en dag på läkarlinjen – stod hon där, på trappan till Teologicum i Lund. Drygt fem år senare prästvigdes hon och fick sin första tjänst i Husie församling.
– Ljusstaken som står här på bordet kommer från goda vänner. De drabbades båda av hiv, och så småningom aids, säger Maggie Signäs.
Det var i slutet av 80-talet och epidemin som ännu inte hade fått något namn skördade offer över världen. Maggie Signäs mötte mycket motstånd i sin kamp för att de som dog i sjukdomen skulle få begravas med värdighet. Vissa kollegor vägrade ta henne i hand, och andra gick längre än så.
– När jag hade varit präst i tre månader välsignade jag ett par av samma kön, och anmäldes av en kollega. I mitt försvar inför biskopen sa jag att all kärlek där två människor möts jämlikt kan välsignas – och fick svaret: fortsätt med det. Där började mitt engagemang för människor som är marginaliserade.
1999. Maggie Signäs är präst i Södra Sallerups församling i Malmö, om några år ska hon bli kyrkoherde. "När jag berättade för mina föräldrar att jag skulle bli präst var det tredje gången jag såg min pappa gråta. Han var rädd att jag skulle förändras. Under sin uppväxt hade sett en kyrka som gått maktens väg, som förtryckt människor och tagit de rikas parti. Han hade ett väldigt stort rättspatos, och det bär jag med mig", säger hon.Bild: Leif Å Andersson
Som kvinna och präst har hon själv upplevt hur det är att tillhöra en grupp som är satt på undantag. I början av hennes karriär fanns det till och med en samvetsklausul som gjorde att manliga präster kunde avböja att arbeta med kvinnliga kollegor.
– Ett starkt minne är när jag hade genomfört ett dop på Österlen. Efteråt skulle den manlige prästen rena kyrkan. Han måste ha varit jätterädd för kvinnor, för han hade med sig en massa attiraljer.
Under sina drygt 30 år inom Svenska kyrkan i Malmö har hon haft många starka förebilder. Här finns Barbro Nordholm-Ståhl, den första kvinnan i landet som höll i en hel högmässa. Hennes företrädare i Husie, Ulla Örtberg, var Malmös första kvinnliga kyrkoherde.
Och när Maggie Signäs själv skulle installeras som kyrkoherde 2003 var det Christina Odenberg – Sveriges första kvinnliga biskop – som höll i ceremonin.
– I Lunds stift är vi idag fler kvinnor än män. Det finns fortfarande platser i Sverige där kvinnor inte är välkomna, men det försvinner allt mer, säger hon.
2016. Maggie Signäs deltar i Prideparaden i Malmö. Som nybliven präst i slutet av 80-talet blev hon anmäld av en kollega för att ha välsignat ett samkönat par. "Jag viger alla som vill gifta sig och bejaka sin kärlek inför Gud", säger hon.Bild: Emmalisa Pauly
2015 hamnade Maggie Signäs, då församlingsherde i S:t Petri, i skottgluggen för högerextremister. När den antimuslimska organisationen Pegida demonstrerade på Stortorget i Malmö valde församlingen att ringa i kyrkklockorna och hålla gudstjänst för allas lika värde.
Det ställningstagandet blev början på en hatstorm där församlingshuset blev bombarderat med jordkockor och arbetslaget fick ta emot ett tusental hot. Maggie Signäs blev attackerad i kyrkan – och fick polisskydd.
– Man hotade mig till livet, man hotade mina barn till livet. Telefonen ringde oavbrutet. Man skulle våldta mig, allt medan kyrkan brann och kyrkklockorna ramlade över mig, säger hon.
– När hatet är riktat mot kvinnor ska vi alltid misshandlas och våldtas. Det är en förvrängd sexualitet i ett försök att få maktövertag. Då tänker jag: väx upp.
Fakta

Detta har hänt

Konflikten i Skanör-Falsterbo församling startar 2008 efter en strid om tillsättningen av kyrkoherdetjänsten. Det vilande partiet Kyrkans väl företräds vid tidpunkten av en komminister som ansåg sig ha blivit lovad tjänsten på förhand. Majoriteten i kyrkorådet utser en annan kyrkoherde.

Vid kyrkovalet 2009 får Kyrkans väl majoritet. När platserna i det inflytelserika kyrkorådet ska fördelas lägger Kyrkans väl beslag på samtliga platser på minoritetens, Kyrklig allians, bekostnad. Lunds stift ingriper och kallar de inblandade till förhandlingsbordet.

I februari 2010 hotar kontraktsprosten Gustaf Centervall med att upplösa församlingen. Efter överklagande till domkapitlet tvingas Kyrkans väl att gå med på att fördela platserna i kyrkorådet efter de båda partiernas storlek.

2010 kopplas Arbetsmiljöverket in och under följande år hotar de församlingen med viten som sammanlagt hamnar i miljonklassen på grund av den dåliga arbetsmiljön.

2012 tillträder komministern tjänsten som kyrkoherde, men är samtidigt belagd med tre års prövotid med tillsyn. Han har dessförinnan fått disciplinpåföljder för att ha uppträtt kränkande mot anställda i församlingen, fått personal att säga upp sig och för att i förtid ha planerat sin egen installation.

2013. Kyrkoherden blir uppsagd. Beslutet överklagas men Svenska kyrkans överklagandenämnd slår fast att han inte längre får arbeta som präst. Samma år får församlingen betala ett vite på 200 000 kronor till AMV.

Hösten 2018. Lunds stift startar en ny utredning av Skanör-Falsterbos församling efter kyrkorådets beslut att avskeda församlingens senaste kyrkoherde Patrik Ahlmark, som anställdes i februari samma år.

Samma höst larmar kyrkoanställda om trakasserier, hot och kränkningar. Församlingen anmäls till Arbetsmiljöverket – igen.

Våren 2019. Arbetsmiljöverket hotar med vite om församlingen inte vidtar åtgärder för att komma till rätta med den psykosociala arbetsmiljön.

Maj 2019. Kyrkan och facket når en uppgörelse. Församlingen köper ut Patrik Ahlmark för mer än 700 000 kronor.

Två år senare lämnade hon S:t Petri för uppgiften att stöpa om den behörighetsgivande kyrkoherdeutbildningen i Sverige, och utbilda olika kategorier av kyrkoanställda i ledarskap. Kunskaper som kom väl till pass när hon förra året ställdes inför nästa utmaning: att hjälpa den konfliktdrabbade församlingen i Skanör-Falsterbo att komma på rätt köl.
Då stod församlingen inför ett vägskäl. Lunds stift anklagade kyrkorådet för att ha brutit mot kyrkoordningen i det omstridda beslutet att avskeda en av hennes företrädare. Facket larmade om trakasserier bland anställda och Arbetsmiljöverket hotade med vite om situationen inte förbättrades.
Det gick så långt att stiftet startade en utredning för att klarlägga om Skanör-Falsterbo kunde fortsätta som egen församling, eller skulle slås samman med Höllviken.
– Här fanns sår på många olika håll. Det viktiga för mig var att skapa min egen bild av var vi stod – och hur vi kunde komma framåt, säger Maggie Signäs.
1995. Maggie Signäs är präst i Södra Sallerup. "Vi skapar sammanhang tillsammans, vi skapar samhällen tillsammans, vi skapar den värld vi vill ha tillsammans", säger hon, om den världsåskådning som kom att forma hennes yrkesliv.Bild: Torbjörn Carlson
Hon gick in i verksamheten under hösten, samtidigt som församlingen sjösatte ett större förändringsarbete. Det har omfattat alla delar av organisationen, från personalens schemaläggning till hur ärenden bereds inför kyrkorådet. Maggie Signäs menar också att en stor del av arbetet handlar om att skapa tydlighet i roller och ansvarsfördelningen.
– Kanske är den största förändringen nu att kyrkoråd är kyrkoråd, och medarbetare är medarbetare. Och däremellan står jag.
– Där är jag väldigt noga. Det är jag som är chef, det är jag som är arbetsledare. Ingen annan kan säga till medarbetare vad de ska göra. Det går genom mig, säger hon.
Hon tycker också att det nu finns en öppen dialog mellan alla inblandade parter.
– Vårt kyrkoråd har uttalat sin lojalitet till biskop Johan Tyrberg Skytt, och kring den ordning vi har i kyrkan.
Hennes bild av att församlingen är på rätt väg delas av både Lunds stift och facket. Stiftsjurist Anders Eriksson uppger samma förklaring till att Skanör-Falsterbo efter höstens utredning fick klartecken att fortsätta som egen församling: det går åt rätt håll.
– Som facklig företrädare har jag sett en positiv utveckling. Det har blivit en betydligt bättre arbetsmiljö, säger Fredric Liljeberg, skyddsombud på Kyrkans Akademikerförbund.
När hon fick erbjudandet att bli Skanör-Falsterbos nya kyrkoherde tog Maggie Signäs några dagars betänketid, och tackade sedan ja. Ett beslut hon säger grundades på den resa församlingen gjort under hösten.
– I kyrkan är det viktigt med tro. Så vi tror att detta ska bli hur bra som helst, säger hon.
Gå till toppen