Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pensionärer vill se förenklingar

Snabba på, och förenkla hanteringen av bostadstillägg till de fattigaste pensionärerna. Pensionärsorganisationerna har länge pekat på orimligt långa handläggningstider och svårtydda regler.

PRO:s ordförande Christina Tallberg Arkivbild.Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksförbund (PRO), berättar att hon länge pekat på de långa väntetiderna för bostadstillägg till de sämst ställda pensionärerna. Väntan kan vara upp mot ett halvår för nya ansökningar. Nu, när reglerna ändras så att fler ska kunna få tillägget, befarar hon att läget blir ännu värre. Trots att regeringen har skjutit till extrapengar för handläggningen.
– I somras gjorde vi till och med en JO-anmälan, men JO tog inte upp ärendet, säger hon.
Anna Eriksson, pensionsexpert på SPF Seniorerna, befarar också att väntetiderna förblir långa nu, när gränserna ändras så att fler kan få extrapengarna. Hon tycker att reglerna borde ses över.
– Det behövs förenklingar och automatiseringar, och en generösare bedömning.
Det finns också de som får återbetalningskrav, en del på höga belopp, berättar hon, och det hänger på den enskilde att se till att det blir rätt. Sådant skapar rädsla, och kan avhålla pensionärer från att söka tillägget, trots att de behöver och har rätt till det, understryker hon.
Christina Tallberg tycker också att reglerna borde förenklas.
– De kan inte heller bara lita till ansökningar via nätet, för många kan inte klara det. Det är viktigt att kunna prata med någon i telefon också, säger hon.
Gå till toppen