Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Anders Åkesson: ”En glömd folksjukdom, men garanterat inte okänd bland kvinnor.”

Bilden är ett montage.Bild: Erik Nylund
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Omkring 200 000 kvinnor i Sverige lider av endometrios. Tiden från det att symtomen uppkommer till diagnos uppgår idag till 5–7 år. Kunskapen om endometrios brister inom vården och det skapar onödigt lidande. Smärtan kan vara kraftig vid menstruation, men smärta vid ägglossning och andra tidpunkter mellan menstruationerna finns också. Det är en smärta som kan vara svår att bli av med trots intag av receptfria värktabletter. Värken kan också förekomma vid toalettbesök och samlag. Helt enkelt när som helst i det dagliga livet.
För samhället är det också en ekonomisk belastning, jämförbar med ledgångsreumatism, Crohns sjukdom eller diabetes, främst på grund av den sänkta arbetsförmågan.
Det saknas än så länge en botande behandling, men det går att lindra symtomen och förbättra kvinnors livskvalitet. Dessvärre kommer inte dessa behandlingar kvinnor till del.
Endometrios är en folksjukdom, men trots detta publicerade Socialstyrelsen de första nationella riktlinjerna först häromåret och några regioner började alldeles nyligen ta fram egna vårdprogram. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering, SBU, kom också först under 2018 med sin första kunskapsöversikt över endometrios. Den nationella processen sätter fokus på endometrios i hela landet, men måste följas upp i regionerna med en förbättrad basal vård. Alla regioner måste anta vårdprogram som följs upp.
Region Skåne har nyligen visat intresse för att bli ett av fem nationella specialistcenter för avancerad kirurgisk vård av endometrios. Det fanns en bred politisk enighet om detta och det innebär goda förutsättningar att fortsätta utveckla den basala endometriosvården i hela Skåne, något som behövs. Region Skåne har framsynt tagit ett vårdprogram för endometriosvården och regionen har uppbyggda vårdteam, men i höstas meddelade Socialstyrelsen att Region Skåne ändå hamnar under rikssnittet för akut smärtbehandling vid endometrios. Uppföljningen kan bli bättre.
Det är ingen ursäkt för någon region i landet att inte fortsätta satsa på diagnostik, behandling och forskning. Primärvården måste få tid, kunskap och möjlighet att möta kvinnor med endometrios. Elevhälsan, ungdomsmottagningar och studenthälsan behöver få tydligare uppdrag för tidig upptäckt av sjukdomen. Det behövs uppsökande insatser riktade mot kvinnor som invandrat, då det hos denna grupp kan finnas en än större osäkerhet om var man ska söka vård. Dessutom kan det epidemiologiska läget förbättras genom att frågor om endometrios inkluderas i nationella och regionala folkhälsoundersökningar.
Det krävs ytterligare insatser för att kvinnor med endometrios ska få snabb och kvalitativ hjälp. Endometrios är visserligen en hos många glömd folksjukdom, men den är garanterat inte okänd bland kvinnor.
Gå till toppen