Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patrik Oksanen: "Ett steg framåt och ett halvt bakåt i Sälen."

Överbefälhavare Micael Bydén (mitten) och försvarsminister Peter Hultqvist (S) i samspråk i Sälen.Bild: Henrik Montgomery/TT
Detta är en opinionstext av en fristående kolumnist. Åsikterna är skribentens egna.
Avstånden i Stockholm förändrades under de första dagarna på Folk och Försvars rikskonferens i Sälen. Jakobsgatan och Gustav Adolfs torg är nu närmre än på länge, medan avståndet mellan Helgeandsholmen och Lidingövägen tycks öka.
Adresserna det handlar om är i tur ordning försvarsdepartementet, utrikesdepartementet, riksdagen och Försvarsmaktens högkvarter.
När utrikesminister Ann Linde (S) inledde på söndagen var det flera markeringar som signalerade att det var en ny utrikesminister. Slutsatsen att ”väpnat angrepp kan inte uteslutas”, fokus på närområdet, uttryckt stolthet över svensk vapenindustri med bland annat stridsflyg, tillsammans med berättelsen om hur Linde som yngre säkerhetspolitisk rådgivare fick en gedigen introduktion till Försvarsmakten med bland annat ubåtsåkande, Viggenflygande och stridsvagnskörande.
Det är svårt att föreställa sig företrädaren Margot Wallström (S) hålla ett liknande tal. Den spänning som funnits mellan utrikesdepartementet och försvarsdepartementet och deras ministrar i frågor som kärnvapenavtal, synen på krigsrisk och hård säkerhetspolitik, är nu borta. Ett viktigt och välkommet besked i den oroliga säkerhetspolitiska tid vi är inne i.
Däremot finns det gnissel i relationerna mellan Försvarsmakten och flera av riksdagspolitikerna kring hur försvaret ska växa kraftigt de närmaste åren. Försvarsberedningen dubbelintecknade pengar som Försvarsmakten redan använt.
Det svar som överbefälhavaren Micael Bydén lämnade in i november på försvarsberedningens rapport har väckt irritation, då önskade satsningar på armén inte fanns med. Försvarsmakten vill utifrån beredningens rapport prioritera ledningsförmåga, logistik och säkerhet, samt att få en balanserad helhet som är krigsavhållande. Avvägningen har gjorts utifrån operativa spel, en metod som försvarsberedningen inte använde sig av.
Samtidigt har en del av de förhandlande försvarspolitikerna sett Försvarsmaktens svar som ett underkännande av den politiska beställningen. Därför gjorde både försvarsminister Peter Hultqvist (S) och ÖB Bydén på måndagen sitt bästa för att tona ned skillnaderna, i väntan på de politiska samtal som ska leda till ett försvarsbeslut.
ÖB beskrev hur han kände ett behov av att nypa sig själv i armen när han nu, efter att ha ägnat hela karriären åt att dra ned, har att leverera tillväxt enligt stor politisk enighet.
För svensk försvars- och säkerhetspolitik kan Sälenkonferensens första dagar beskrivas som ett steg framåt och ett halvt bakåt. Förhoppningsvis skapar vårens arbete mot försvarsbeslutet en bred samsyn om hur det militära försvaret ska växa de närmaste åren. Det behövs, för ett annat budskap som upprepas gång på gång på scenen i Sälen är att det är bråttom. Den brådskan syns ännu inte riktigt i handling.
Gå till toppen