Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Pakistansk expresidents dödsdom upphävs

Anhängare till Pakistans tidigare president Pervez Musharraf protesterade i december mot domen mot honom.Bild: K|M Chaudary/AP/TT
En domstol i Pakistan har upphävt den dödsdom som i december utfärdades för landets tidigare president Pervez Musharraf. Enligt beslutet var upprättandet av en specialdomstol, som sedan fann honom skyldig till högförräderi, inte förenligt med grundlagen.
Expresidenten har nekat till anklagelserna och har befunnit sig i självvald exil sedan 2016 då ett utreseförbud hävdes för att han skulle kunna söka sjukhusvård utomlands. Han dömdes i sin frånvaro för brottet med anledning av sitt beslut att upphäva konstitutionen och införa undantagstillstånd 2007.
I början av december skickade Musharraf ut ett videoinspelat uttalande från sjuksängen, där han beskrev åtalet som ogrundat. Han har själv begärt att bildandet av domstolen skulle prövas.
Musharraf kom till makten efter att ha lyckats jaga iväg premiärminister Nawaz Shariff i en kupp 1999. Han avgick i augusti 2008 då han hotats av riksrätt med anledning av det kontroversiella beslutet att införa undantagstillstånd året innan.
Gå till toppen