Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försäljningen av Öresundskraft stoppas

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna i Helsingborg meddelar att de inte kommer att gå vidare med försäljningen av Öresundskraft.
”Vi kommer respektera folkomröstningsresultatet.”

Beslutet fattades på ett möte mellan Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna på måndagsförmiddagen.
– Personligen känns det lite tråkigt eftersom jag fortfarande tror att förslaget är det bästa för staden, Öresundskraft och välfärden, men som sagt, vi fick ett tydligt resultat i folkomröstning. Och det ämnar vi respektera, säger kommunstyrelsens ordförande Peter Danielsson (M) i en intervju med HD och Sydsvenskan.
Han upprepar också alliansen gemensamma uttalande som skickades ut på förmiddagen.
– Vi har redan från början i alla intervjuer sagt att vi kommer göra en samlad bedömning där resultatet av folkomröstningen kommer att vägas in. Budskapet från helsingborgarna är tydligt och vi kommer att respektera det och inte lägga fram något förslag om försäljning.
Är du överraskad av resultatet?
– Det har varit ett väldigt stort engagemang och att beskedet skulle bli så tydligt hade jag inte förväntat mig.
Valdeltagandet var högst i klassiskt borgerliga fästen. I Hittarp-Laröd var 93,44 procent av rösterna nejröster.
Hade det borgerliga styret missbedömt de egna leden?
– Vi har lyssnat på stadens tjänstemän och bolagets ledning och utarbetat ett förslag som vi bedömde var det bästa. Samtidigt är vi en demokratisk organisation. När helsingborgarna inte vill sälja rättar vi oss efter det.
Peter Danielsson vill inte dra slutsatsen att folk proteströstat eller att de egna väljarna inte längre stöttar partiet.
– Vi har väldigt självständiga väljare som kan tänka själva och bilda sig en egen uppfattning. Det är väldigt tydligt att de inte delar den uppfattning som vi hade.
Kristdemokraternas Lars Thunberg om beslutet:
– Det känns tungt på ett sätt. Det har varit en lång diskussion och process på ett år som nu gått till ända. Det känns lite tomt just nu. Det är också viktigt att säga att de är en anständighetsfråga att respektera väljarnas utslag. Men jag är djupt bekymrad över hur vi ska klara välfärden framöver.
Liberalernas Maria Winberg Nordström ser inte resultatet som ett nej till en försäljning av Öresundskraft utan ett nej till pengar till vård, skola och omsorg.
– Det blev ett väldigt tydligt nej tack till dessa 12,2 miljarder kronor till välfärden. Det är tråkigt att vi istället kommer behöva diskutera skattehöjningar, men sådana är demokratins regler, säger Maria Winberg Nordström.
Enligt det preliminära resultatet för folkomröstningen gick 56 556 helsingborgare till valurnorna, vilket var 50,06 procent av de röstberättigade. Av dem röstade 96,37 procent nej till en försäljning av Öresundskraft. 3,34 röstade ja.
Folkinitiativets Bert Alfson som drev nej-kampanjen är inte förvånad över beskedet.
– Beslutet var väntat. Det hade varit politiskt självmord att försöka fortsätta driva frågan. Valet handlade inte om bara försäljningen av Öresundskraft, men om det som stod på valsedeln. Det här är en demokratifråga. Det är därför vi fått så otroligt högt resultat, säger han.
Sverigedemokraternas Mikael Rosenberg konstaterar efter beskedet att frågan därmed är död.
– Då finns det ingen politisk majoritet för det. Då har man lyssnat på folkviljan och det är glädjande att se, säger Mikael Rosenberg.
Enligt honom tycker dock Sverigedemokraterna, liksom de tre borgerliga ja-partierna, fortfarande att det är en bra idé att sälja energibolaget.
Jan Björklund (S) är inte heller han förvånad över att de tre borgerliga ja-partierna nu släpper frågan om en försäljning.
– Det är väl alldeles självklart. Det fanns inget alternativ för ledningen. Det här är ett sätt att respektera folkets vilja, säger han.
Han tror inte att det finns någon folkomröstning som givit ett så tydligt resultat. Att i det läget ändå driva en fråga mot det resultatet hade varit omöjligt menar han.
– 96 procent sade nej. Utslaget är så väldigt tydligt. Det kan man inte bara bortse ifrån, säger Jan Björklund.
Artikeln uppdateras löpande.
Gå till toppen