Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kina försvarar stopp för människorättschef

Kina försvarar sitt beslut att inte släppa in chefen för Human Rights Watch (HRW), Kenneth Roth, i Hongkong. Enligt landet är icke-statliga organisationer ansvariga för de omfattande oroligheterna i Hongkong.

Kenneth Roth blev inte insläppt i Hongkong. Arkivbild.Bild: Lee Jin-man/AP/TT
Kenneth Roth hade planerat att släppa organisationens årsrapport efter månader av omfattande demonstrationer mot Pekings inflytande över den semiautonoma regionen. Men han hindrades från att komma in när han anlände till flygplatsen.
I december meddelade Kina sanktioner mot amerikanska icke-statliga organisationer, bland annat HRW, som svar på att USA:s kongress röstat igenom ett lagförslag till stöd för Hongkongs proteströrelse.
– Mycket fakta och bevis visar att den aktuella organisationen på många sätt har stöttat radikala Kinakritiker och uppmuntrat dem att ägna sig åt extremistiska, våldsamma och kriminella aktiviteter, säger utrikesdepartementets talesperson Geng Shuang.
Han anser att de icke-statliga organisationerna har ett stort ansvar för oroligheterna i Hongkong.
Demonstrationerna har pågått i över ett halvår och utlöstes sedan Hongkongs ledande politiker, med den Pekingvänliga chefsministern Carrie Lam i spetsen, föreslagit en lag om att personer som misstänks för brott ska kunna utlämnas från Hongkong till Fastlandskina. Protesterna har sedan breddats med krav på större demokratiska friheter.
Gå till toppen