Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mannen erkänner mordförsök på Lund C

Han försökte först knuffa den 72-åriga kvinnan mot spåret. När hon föll, lyfte han henne och knuffade ner henne precis när ett godståg passerade. Nu åtalas den 33-årige mannen för försök till mord.

Mordförsöket ägde rum den 2 december förra året.Bild: Foto: Patrick Persson
Kvinnan fick livshotande skador, framför allt på huvudet, halsen och armarna, enligt stämningsansökan som skickats in till Lunds tingsrätt.
Mordförsöket ägde rum den 2 december och enligt åklagaren hade mannen som uppsåt att döda den 72-åriga kvinnan. Flera personer stod på perrongen när mannen attackerade kvinnan.
Så här berättade ett vittne för Sydsvenskan:
– Jag tittar upp mot godståget som kommer in. Sedan ser jag en människa som drar i en annan människa, närmare och närmare spåret. Jag skriker: ”Nej, nej, nej!” Det går så fort.
Kvinnan föll ner på spåret framför tåget. Det tog ett tag innan lokföraren fick stopp på godståget.
Efteråt gick mannen och satte sig på en bänk. Där satt han kvar i åtta minuter tills polisen kom till plats och grep honom.
Under polisförhören har mannen nu erkänt dådet. Men han har inte berättat om några motiv.
– Han har erkänt att han knuffat henne, men inte mer än så, säger kammaråklagare Henrik Steen.
Den 33-årige mannen har genomgått en sinnesundersökning inför åtalet. Åklagaren vill inte kommentera hur den utföll eller om den åtalade har åberopat ansvarsfrihet.
– Det kan jag nog inte kommentera riktigt, säger Henrik Steen.
Sydsvenskan har tidigare berättat att mannen är åtalad för att ha begått våldsdåd i Oslo på en polisstation. Rättegång väntas i februari.
Förutom erkännandet är fem vittnen som såg händelseförloppet kallade till tingsrätten.
– Det är ett bra bevisläge. Det finns en övervakningsfilm som visar vad som händer och det finns flera vittnen, säger åklagare Henrik Steen.
Andra bevis som åklagaren åberopar är foton från brottsplatsen och rättsintyg för att visa målsägarens skador med mera.
Enligt kvinnas målsägarbiträde, advokat Björn Benschiöld, vill den 72-åriga kvinnan och hennes familj lägga händelsen bakom sig.
– Det de vill nu är att fokusera på framtiden och att hon ska bli så återställd som det nu är möjligt. Hon kan inte bli helt återställd men så pass att hon kan föra en tillvaro ungefär som innan händelsen, säger han.
Tidningen har sökt den åtalades advokat utan framgång.
Gå till toppen