Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ny vinbar i Malmö satsar på svenska viner

I helgen kunde Jeanette Bohman ha vunnit Skånska gastronomipriset för sin satsning på svenska viner. Nu kan Dygnet Runt avslöja att Swedish Wine Center öppnar vinbar i Malmö i vår med fokus på svenska och skånska viner.

Swedish Wine Center vinbar kommer att flytta in i lokalen där senast Esmeraldas Tex Mex Grill låg.Bild: Jonas Gillberg
I helgen delades Skånska gastronomipriset ut vid en stor gala i Malmö rådhus. Årets skånska vinpris gick till Skepparps vingård, men en av de nominerade var Jeanette Bohman med motiveringen ”Skivarps gästgivargård är en lustgård för alla vänner av goda viner, god mat och omfamnande värdskap. Jeanette Bohman har med Swedish Wine Center skapat ett nationalbibliotek för svenska viner, smakfullt, kunskapsrikt och vinspirerande.”
Under våren 2019 drog Jeanette Bohman igång satsningen Swedish Wine Center som en bodega med svenska viner inne på Skivarps gästgivargård.
– Vi fick idén för tre år sedan när vi var i Australien och såg ett liknande koncept där man samlat alla små vinproducenter under samma tak. Ofta har de själva inte kapaciteten att skapa något sådant, så då tänkte vi att det kunde vi göra själva i Skåne, berättar Jeanette Bohman för Dygnet Runt.
På Swedish Wine Center i Skivarp kan man komma in på ett glas eller ha en vinprovning och det har skapat en marknad för de svenska producenterna att få ut sina viner.
– Det är ju ingen som satsat på det här tidigare, så det har blivit jättepopulärt. Vi sålde fler svenska viner i Skivarp i somras än vad som såldes i Malmö. Då tänkte vi att det här kan vi göra i Malmö också, säger Jeanette Bohman.
Så i april är planen att Swedish Wine Center vinbar ska öppna vid Anna Lindhs plats i Malmö.
– Det blir ungefär samma koncept som i Skivarp. Fokus på svenska viner och svenskproducerad mat.
Inga utländska viner alls?
– Jo, vi kommer absolut att ha en del utländska också. Svenska viner tycker vi är bäst när det kommer till vita viner, rosé och en del mousserande. Men vi kommer att komplettera med röda viner från andra länder för vi tycker inte att de röda svenska vinerna är så bra än. I Skivarp har vi 140 viner i vår vinhylla och av dem är 43 svenska. Vi vill bygga ut det och ha fler svenska viner som idag inte ingår i vårt sortiment, säger Jeanette Bohman.
Hur många av de svenska vinerna är skånska?
– De allra flesta. Men det finns också några från västkusten, Stockholmstrakten och Gotland, säger Jeanette Bohman.
Håll koll på Malmös krogliv – följ Dygnet Runt på Facebook och Instagram.
Gå till toppen