Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Snart kan gaypar gifta sig i Nordirland

Nu kan samkönade par registrera sig för att gifta sig i Nordirland, vilket betyder att de första bröllopen kommer att äga rum i februari. Arkivbild.Bild: Gorm Kallestad/NTB/TT
Lagom till alla hjärtans dag kan de första samkönade paren gifta sig i Nordirland. Från och med nu kan gaypar registrera sig för äktenskap, vilket betyder att de första bröllopen kommer att äga rum i februari.
Frågan om samkönade äktenskap har legat under det nordirländska parlamentet. Men när det regionala regeringssamarbetet bröt samman kunde parlamentet i London gå in och godkänna en lagändring. Samkönade äktenskap har varit tillåtna i Storbritannien sedan 2014 – och i oktober förra året avkriminaliserades de i Nordirland. Men det är alltså först nu samkönade par har möjlighet att registrera sig för äktenskap.
– Alla som värdesätter jämlikhet, kärlek och respekt kan fira i dag, säger Conor McGinn, parlamentsledamot för Labour, till BBC.
– Det är en bra dag för Nordirland, en viktig dag för medborgerliga rättigheter på öarna och en laddad dag för samkönade par som nu kan registrera sig för giftermål.
Gå till toppen