Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Svensson om Islands succé: ”En perfekt start”

Island tog en storseger mot Ryssland, 34-23 (18-11) och ett kliv vidare i EM mot huvudrundan.
–Jättebra idag. Så här trodde jag inte det skulle bli, sa den förre svenska målvakten Tomas Svensson som nu är målvaktstränare i Island.

Islands assisterande tränare från Sverige Tomas Svensson.Bild: PETTER ARVIDSON
Tomas Svensson, som var med och skördade svenska landslagsframgångar under Bengan Boys, bistår nu den mångårige vännen Gudmundur Gudmundsson i det isländska landslaget. Ett samarbete som ser ut att ta Island till en EM-framgång.
Mot Ryssland blev det en ny seger och med två segrar i gruppen är man klart för huvudrundan.
– Vi spelade bra hela matchen och kom framför allt rätt in i matchen. Det var vi lite oroliga för att vi inte skulle göra. Försvar, målvaktsspel och kontringsspelet funkade och det blev närmast en optimal match, tyckte Tomas Svensson som framför allt kunde glädjas åt ett starkt isländskt målvaktsspel.
– Våra målvakter hade kanske ingen perfekt match mot Danmark även om de då hade ett par viktiga räddningar. Idag var det tätt på en komplett match utifrån våra förutsättningar. Bytet vi gjorde var också mycket bra, sa Tomas Svensson.
I inledningen fick målvakten Björgvin Gustavsson en fin start och såg till att Island kunde gå iväg med en ledning på sju mål tidigt i matchen. I halvtid hade man 18-11 och Ryssland hade det svårt mot ett ramstarkt isländskt försvar.
Taktiska förändringar i det ryska försvaret gjorde att man fick bättre koll på stjärnan Aron Palmarsson och tog sig lite närmare målmässigt men då svarade Island med ett målvaktsbyte.
– Gustavsson fick det svårt med närskottet och började nog bli lite trött på slutet. Det visade sig bli ett perfekt byte, konstaterade Tomas Svensson.
19-årige Viktor Gisli Hallgrimsson kom in och svarade för ett fenomenalt inhopp. Han räddade fem av sex ryska avslut och lät sitt Island gå i väg till en klar elvamålsseger, 34–23.
– Det är ett mycket ungt, men också intressant lag. Det finns potential som gör det spännande även om det hänger mycket på våra nyckelspelare. Vi har fått en perfekt start, men turneringen har bara börjat, konstaterar Tomas Svensson som snart kan ställas mot Sverige i Malmö arena.
Gå till toppen