Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Varning för stormbyar på Västkusten

Blåst och blötsnö – busväder är på ingång.
– Natten till onsdag är det risk för stormbyar på Västkusten, säger Linus Karlsson, meteorolog på SMHI.

Förutom varningar för stormbyar i Västsverige bör man se upp om man befinner sig i södra Jämtlandsfjällen. Arkivbild.Bild: Arne Dedert/AP/TT
Ett djupt och omfattande lågtryck rör sig väster om Skandinavien och vindarna kan komma upp i kulingstyrka ute på Kattegatt och Skagerack. Under tisdagen kan det bli ordentligt blåsigt i Bohuslän, även på land.
– Det kommer att vara blåsigt på en del andra håll också, framförallt i norra och nordvästra Götaland och i Svealand, säger Linus Karlsson.
– Natten mot onsdag blir det ännu blåsigare, då är det risk för stormbyar i området.
På tisdagen rör sig även nederbörd österut och det kan falla regn på kalla vägar i delar av Svealand och längst Norrlandskusten.
– Det kommer att vara nederbördsområden i stort sett i hela landet, framförallt under tisdagen. I södra Sverige och i Götaland är det regn, i Värmland, Dalarna och uppåt landet kan det komma blötsnö. På Norrlandskusten kan det komma både regn och blötsnö, säger Linus Karlsson.
Förutom varningar för stormbyar i Västsverige bör man se upp om man befinner sig i södra Jämtlandsfjällen där det också förväntas bli riktigt blåsigt. Lokalt kan det bli mycket hårda vindar.
– Det kommer att vara fortsatt blåsigt under onsdag morgon och förmiddag, under eftermiddagen och kvällen avtar vindarna, säger Linus Karlsson.
SMHI varnar även för plötslig ishalka i Örebro, Värmland, Dalarna och Gävleborgs län samt i Västerbottens kustland.
Gå till toppen