Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Butik sålde tobak olagligt – och till minderårig

En närbutik i centrala Lund ställs inför rätta för att ha sålt tobaksvaror, utan tillstånd. Sedan november krävs tillstånd för alla butiker som säljer tobak.

Den lilla mataffären i Lunds centrum sålde tidigare tobak, men har inte ansökt om nytt tillstånd hos Lunds kommun. Sedan den första november, 2019, krävs det tillstånd för alla butiker som vill sälja tobak.
Den 5 november besöktes butiken av en 16-årig Lundabo. Han köpte en dosa snus och strax därefter beslutade polisen om husrannsakan. I butiken fann polisen 180 cigarettaskar, 56 burkar snus och 5 paket tobak till försäljning.
Butiksinnehavaren ställs nu inför rätta för olovlig tobaksförsäljning och för olovlig tobakshantering – detta eftersom det är förbjudet att sälja tobak till personer under 18 år.
Butiksinnehavaren erkänner båda brotten men menar att han trodde att han kunde fortsätta sälja tobak i butiken tills novembers utgång.
För brottet kan han dömas till böter eller sex månaders fängelse.
Fakta

Nya tobakslagen

Infördes 1 juli 2019, men har successivt börjat gälla. Från och med 1 november måste butiker ha tillstånd att sälja tobak.

Kommunen prövar lämpligheten hos försäljarna – bland annat ekonomisk skötsamhet och eventuell tidigare brottslig belastning.

En dosa snus, arkivbild.Bild: Valentin Ogneov
Gå till toppen