Annons

Annons

opinion

Aktuella frågor
”Det är dags för Ibrahim Baylan att gå från ord till handling.”

Överflödig och omodern lagstiftning försvårar för landets företagare, skriver Daniel Wiberg och Helena Fond, Företagarna.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Danstillståndet som infördes på 1950-talet är ett av alla de tillstånd som ställer till onödigt besvär, skriver artikelförfattarna.

Bild: Christian Andersson

Annons

Vi vill se enklare regler och mindre administration. Enligt Tillväxtverket ökar kostnaderna för den tid och de resurser landets företagare ägnar åt att hantera lagar och regler med 1,2 miljarder varje år. Men trots upprepade löften från politiker och myndigheter dröjer sig byråkrati från en svunnen tid kvar och försvårar livet för företagare.

Danstillståndet som infördes på 1950-talet är bara ett av alla de otaliga tillstånd som ställer till onödigt besvär. Saknas ett kommunalt danstillstånd riskerar krögare böter eller till och med fängelse om spontan dans skulle uppstå på deras etablissemang. Så är det trots att riksdagen redan för tre år sedan beslutade att avskaffa danstillståndet. Vi undrar varför det ännu inte har skett.

Ett annat exempel är kravet på personalliggare för företagare och att papperskvitton behöver arkiveras för bokföring under sju års tid.

Annons

De evighetslånga handläggningstider på Lantmäteriet som företagare möter om de vill registrera en ny ägare på en fastighet eller stycka av en tomt, försvårar arbetet för många företagare.

Annons

Lika viktigt som det är att ta bort överflödig och omodern lagstiftning är att politiker och myndigheter blir bättre på att utvärdera förväntade konsekvenser av nya lagar och regler. Ju viktigare regel desto viktigare blir det också att utvärdera hur hushåll och företag påverkas – uppnås verkligen målet med de åtgärder som föreslås?

Sverige har ett mycket komplicerat skattesystem som ställer stora krav på ekonomiskt kunnande. Företagare är framför allt entreprenörer, inte revisorer, jurister eller skatteexperter.

Den svenska arbetsmarknadsmodellen bygger på samförstånd och hundratals olika kollektivavtal, utöver gällande lagar och förordningar. Enligt Företagarnas undersökningar upplever företagen skatte- och momsregler, specifika branschregler och därefter lagstiftning om arbetsmarknaden, som de största hindren för tillväxt.

De flesta företagare är fantastiska yrkespersoner men det innebär inte alltid att de har anlag och intresse för skatteredovisning eller arbetsrättslagstiftning.

Annons

I stort sett alla politiker och partier har under lång tid sagt sig prioritera regelförenkling och minskad administration för företagare, men hittills har det varit mycket snack och lite verkstad.

Näringsminister Ibrahim Baylan (S) var i höstas ute på en regelförenklingsturné runt om i Sverige för att diskutera företagandets villkor med landets små och medelstora företag. Tillväxtverket, myndigheten som ska främja näringslivets utveckling och regional tillväxt, har nu det viktiga uppdraget att ta vidare den information som Baylan inhämtade under hösten. Senare i år ska myndigheten presentera ett förslag på hur regeringen ska gå vidare i frågan.

Annons

Ska 2020 gå till historien som året då landets företagare fick spendera mindre tid på obegripliga regler och mer tid på att skapa tillväxt i sina företag? Det är dags för Ibrahim Baylan att gå från ord till handling.

Daniel Wiberg, chefsekonom hos Företagarna.

Helena Fond, ansvarig för regelförenklingsfrågor hos Företagarna.

Annons

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy