Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Patrik Hadenius: Göran Zachrisson kan låta tystnaden tala

Den ömsinta SVT-dokumentären om Göran Zachrisson skildrar en nyskapande sportkommentator som kan konsten att blanda talande tystnad med säregna bilder – som ”en putt som inte var längre än en stor fisk”.

Göran Zachrisson bakom ratten.Bild: Aftonbladet
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Det krävs mod för att pausa. Det kan gälla allt från några sekunders dagdrömmande till en hel föräldraledighet. Kanske undrar någon varför du inte jobbar och gör rätt för dig. Kanske tar någon annan över.
Ändå måste du våga. Pausen är nödvändig. Du hämtar andan, låter tankarna vandra, och får kanske en helt ny idé.
I talat språk motsvaras pauserna av tystnad. De kan vara lika riskfyllda och kräver samma mod, som andra pauser. När du gör ett uppehåll och slutar tala finns det en chans för någon annan att ta över. Du kan tappa kommandot.
En av talets och pausernas mästare är sportjournalisten Göran Zachrisson. Aktuell nyligen som kommentator i Viaplays sportkrönika 2019 – och nu genom Jens Linds ömsinta dokumentär i SVT: ”Göran Zachrisson – porträttet”.
Alla känner igen Göran Zachrissons röst. I SVT-dokumentären kommenterar några unga svenska golftalanger som just skakat hand med den 81-årige legendaren hur det var att få träffa honom. Tim Widing, 22 år, sammanfattar Göran Zachrissons storhet med att han kan det han pratar om och samtidigt är rolig.
Det var också med golfen det började. Året var 1965 och Sveriges Television behövde någon som kunde kommentera en golffilm. Göran Zachrisson fick uppdraget och sattes i en studio utan förberedelser och började prata. Det blev succé direkt.
Han beskriver själv att det handlar om att tala med publiken, inte till den. Det låter som en klyscha, men i Göran Zachrissons fall betyder den något. För redan från början tog han med sig publiken ut på banan. Han talade som om vi var på plats. Han tystnar och viskar när det krävs, som om han stod med oss precis bredvid greenen.
Ibland låter han lyssnaren fylla i. Eller vad betyder det att ”bollen landar på greenen som en fjäril med ömma fötter?”
I hans språkliga stil står dessa kryptiska uttalanden i kontrast mot de pedagogiska utläggningarna. Han beskriver banan, spelaren, utslaget, klubban och vad som står på spel. Även den tittare som för första gången ser golf kan följa med.
Han jobbar helt enkelt med kontrasterna. Det skulle vara tråkigt om det bara var begripligt, men outhärdligt om det bara var konstigheter som ”en putt som inte var längre än en stor fisk”.
Golf rymmer i sig själv denna kontrast mellan koncentration, explosion och väntan. Det är inte konstant spännande och händelserikt. Kanske är det detta som formar Göran Zachrissons unika stil. En stil han sedan tar med sig när han kommenterar annat mer actionfyllt, som utförsåkning, cykling och motorsport.
Allra tydligast blir det med pauserna. Han gör uppehåll som är så långa att de märks.
Riktig tystnad är ju annars något ovanligt, ja närmast obehagligt. Om du varit i ett helt tyst rum vet du att känslan kan vara stressande. Hjärnan letar desperat efter intryck. Bara människor som känner varandra väl, som litar på varandra, kan vara tysta tillsammans.
Vi litar på Göran Zachrisson som en vän. Hans stil utstrålar en god berättares självförtroende. För om någon du inte litar på är obegriplig eller tyst, ja då zappar du snabbt till nästa kanal.
Patrik Hadenius är språkvetare, författare och vd på Utgivarna. Utkom 2019 med boken ”Paus – konsten att göra något annat”. Dokumentären ”Göran Zachrisson – porträttet” kan ses på SVT Play. Den visas på SVT1 kl 20 ikväll.
Gå till toppen