Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö stad konstaterar klimatnödläge – men utlyser inte det

Malmö stad konstaterar att det råder klimatnödläge – men utlyser det inte formellt.

Allt fler länder, städer och regioner i världen erkänner att klimatnödläge råder. Det kommer även kommunstyrelsen i Malmö att göra imorgon, onsdag.
Enligt förslag till beslut ska "kommunstyrelsen konstatera klimatnödläge" – men inte "utlysa" ett klimatnödläge.
Klimataktivister från nätverket Extinction Rebellion demonstrerade i Malmö i augusti förra året.Bild: Patrick Persson
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) förklarar skillnaden.
– Vi konstaterar att det är ett klimatnödläge. Men en del av initiativen som lyfts handlar om att den offentliga sektorn ska gå in och kompensera för andra aktörers tillkortakommanden och det ser inte vi att vi som kommun kan göra, säger hon.
Malmö stad har hittills inte levt upp till målet som sattes 2009 om att redan i år, 2020, ha en klimatneutral organisation.
Katrin Stjernfeldt Jammeh hänvisar till stadens nya miljömål för perioden 2021-2030 enligt vilket Malmö ska ta en ledande roll i klimatfrågan.
– Vi växlar upp ambitionerna och ser att vi behöver driva på, säger hon.
Frågan lyfts efter att två medborgarförslag krävt att Malmö stad ska erkänna att "vi befinner oss i ett klimatnödläge" och skyndsamt ta fram och prioritera en klimatnödlägesplan. Nödläget ska, enligt initiativen, vara tills världens nationer säkerställt att den globala uppvärmningen inte passerar 1,5 grader.
Stadskontoret bedömer att ett utlysande av klimatnödläge skulle uppfattas som symbolpolitik, och stjäla fokus från de ansträngningar som krävs för att uppnå stadens nuvarande och kommande miljöprogram.
I Lund valde politikerna i december att erkänna att globalt klimatnödläge råder.
Gå till toppen