Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö vill fira Öresundsbrons 20 år med en jubileumskonsert på Ribban

I sommar fyller Öresundsbron 20 år. Malmö stad vill nu arrangera en jubileumskonsert den 1 juli på Ribersborgsstranden för uppemot 10 000 åskådare för att fira Brons 20 år.

Öresundsbron fyller i år 20 år.Bild: Lars Brundin
Den 1 juli 2000 invigde kung Carl XVI Gustaf och drottning Margrethe II den 15,9 kilometer lång förbindelsen över Öresund. Sammanlagt utgörs den av 7,8 kilometer bro, 4 kilometer tunnel och 4 kilometer Pepparholm.
När Öresundsbron nu i sommar fyller 20 år var det först tänkt att fira det med ett nytt Brolopp där man stänger av Bron och arrangerar ett löplopp Men Öresundsbrons ledning säger bestämt nej till det, kunde Sydsvenskan avslöja i december.
Men firande är det tänkt att bli ändå. Kommunstyrelsens arbetsutskott föreslår nu att kommunstyrelsen ska säga ja till ett evenemang på Ribersborgsstranden den 1 juli där det ska arrangeras en konsert för att uppmärksamma Bron. 1,2 miljoner kronor hoppas man att kommunstyrelsen ska putta in i projekt- och utredningsanslag och det är tänkt att samfinansieras av Region Skåne som ännu inte fattat beslut i frågan.
– Vi ska uppmärksamma brons tjugoårsdag både med konserter och olika politiska initiativ. Vi är inte klara med detaljerna men det blir ett stort offentligt firande, säger kommunstyrelsens ordförande, Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
Kommunstyrelsen fattar beslut om Öresundsbrojubileet den 15 januari.
Gå till toppen