Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Måste man ogilla skolmaten bara för att den inte innehåller dött djur?

Med tanke på de mängder kött som används i skolköken runt om i landet så skulle det serveras mer vegetariskt på menyn i stället, skriver Moa Vendelbo.Bild: Pontus Lundahl/TT
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Under vår uppväxt läggs grunden för våra framtida matvanor, vilket spelar stor roll i hur vår konsumtion ser ut under resten av våra liv. Är kött en självklarhet vid varje måltid när vi växer upp så kommer det troligtvis vara det när vi lagar mat åt våra egna barn. Men vi kan inte fortsätta föra vidare en ohållbar överkonsumtion av kött. Både vår hälsa och vår planet kommer ta skada.
Konsumtionen av kött måste minska om vi ska kunna undvika katastrof för flera miljoner människor på grund av rubbningar av jordens ekosystem. Med tanke på de mängder kött som används i skolköken runt om i landet så skulle det serveras mer vegetariskt på menyn istället. FN skriver, i sitt globala mål nummer 13, bekämpa klimatförändringarna, att vår köttkonsumtion står för 15 procent av de totala utsläppen av växthusgaser. Utsläppen leder till global uppvärmning som kommer få förödande konsekvenser om genomsnittstemperaturen ökar med två grader. Vi har redan överstigit en grads ökning och har fått se flera exempel på vad ynka en grads skillnad kan leda till. Vi vill inte uppleva en ökning på ytterligare en grad.
Det finns tydliga kopplingar mellan rött kött och cancer i tarmarna. Rött kött har även kopplingar till hjärt- och kärlsjukdomar. En grönsaksfattig kost kan leda till en rad olika bristsjukdomar som enkelt kan förebyggas om man får in mer vegetabilier i maten. Trots vetskapen äter svenskar i genomsnitt 200 gram mer kött varje vecka än livsmedelsverkets rekommendation på max 500 gram i veckan. Om skolmatens kött istället byts ut mot en vegetarisk kost skulle din konsumtion av kött under hela veckan förmodligen minska och därmed din risk att drabbas av cancer. Du skulle även få i dig mer grönsaker som ger dig både nödvändiga vitaminer och motverkar cancer i tarmarna. Kanske kan skolmaten också inspirera dig att laga mer vegetariskt hemma.
Jag förstår att det finns personer som tycker att det känns motigt och annorlunda att behöva äta vegetariskt. Och att det finns de som säger att de inte tycker om vegetarisk mat. Men behöver det vara så, ogillar man mat enbart för att det inte innehåller dött djur? Kanske har man inte getts tillfälle att smaka god vegetarisk mat, för det finns. Precis som det finns god mat med kött i, finns det god mat utan kött. Det handlar också om vanor, eftersom vi elever är vana vid att bli serverade kött flera gånger i veckan känns det motigt att sluta. Om barn blir serverade vegetarisk lunch från förskolan blir det på sikt normaliserat. Och vi äldre elever får ta vårt ansvar och vara öppna för nya alternativ. För det är möjligt ha nöjda elever och servera vegetarisk lunch.
Undersökningar visar att det är barn och unga som brinner allra mest för klimatet. Naturvårdsverket skriver att Novus undersökningar visar att nio av tio barn och unga tycker att vi borde börja ta hand om klimatet och sju av tio är oroliga för sin framtid. Vi lär oss hela tiden om hur man ska äta hållbart och att vi måste minska vår konsumtion av kött för både oss och planeten. Men efter hållbarhetsföreläsningarna går vi raka vägen till matsalen och käkar köttbullar! Det känns motstridigt. Vi äter trots allt fem måltider i veckan under tretton års tid i skolmatsalen och lägger där grunden för framtida matvanor. Vi måste få bättre matvanor med oss från skolan än vad tidigare generationer fått om vi vill ha förändring på riktigt. Tidigare generationer har förstört klimatet tillräckligt, det minsta de kan göra för oss är att ge oss bra förutsättningar för att kunna vända den trenden. Servera oss inte mer kött i skolan, tack.
Moa Vendelbo Gymnasieskolan Spyken, Lund
Gå till toppen