Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Sten Trolle

Sten Trolle, Staffanstorp, har avlidit i en ålder av 77 år. Närmast anhöriga är hans hustru Jeanette samt i tidigare äktenskap barnen Ylva, Henrik och Ingela med familjer.

Sten Trolle utbildade sig till civilingenjör vid KTH och innehade ett stort antal styrelse- och företagsledande befattningar i över 40 år.
Sten var en prisbelönt uppfinnare med produkter som nådde internationella framgångar och skapade det svenska returburksystemet tillsammans med PLM. Sten startade och ledde också Forskarpatent i tio år och var en av grundarna av WntResearch och Taurus Energy.
Sten Trolle har varit ordförande i Svenska Uppfinnareföreningen, Aktiespararna, WntResearch och Taurus Energy samt styrelseledamot i Nutek, Elektronikindustri-föreningen, Patentverket, Svensk Industridesign och Aktiefrämjandet. Sten Trolle var ledamot av Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien sedan 1996.
Sten Trolle utsågs 1997 till ordförande i Aktiespararna, en post han innehade till 2007. Sten var under många år även ordförande i Aktiespararnas lokalavdelning i Ystad. Sten Trolles ordförandetid präglades som en följd av börsutvecklingen runt millennieskiftet av både framgångar och motgångar för Aktiespararna. Bland Stens viktiga insatser ska nämnas att han vid rätt tidpunkt initierade försäljningen av Aktiespar Fondkommission vilket säkerställde Aktiespararnas ekonomi.
Sten tog även initiativ till lanseringen av det populära analysverktyget Hitta Kursvinnare samt bildandet av en fond med syfte att utbilda ungdomar i privatekonomi och sparande i aktier. Hittills har nära en kvarts miljon ungdomar fått ta del av denna utbildning genom projektet Ung Privatekonomi.
En stor framgång under Stens ordförandetid var när en ny nationell kod för bolagsstyrning presenterades år 2005 och Aktiespararna fick fullt genomslag för de idéer förbundet drivit sedan 1993.
Sten Trolle ledde styrelsearbetet i Aktiespararna med stort engagemang och skapade med sitt vänliga sätt en förtroendefull anda bland våra förtroendevalda och medlemmar.
Vi som hade förmånen att arbeta tillsammans med Sten kände honom som en mycket klok och oerhört kreativ person, men också som en ledare med ansvarskänsla och krav på sin omgivning.
Sten behöll hela tiden sitt aktiespararperspektiv och känslan för Aktiespararna som en folkrörelse. Sten var en trofast vän och vi är många som nu kommer att sakna allt det fina som Sten stod för. Våra tankar går till Stens familj.
Lars-Erik Forsgårdh
vd Aktiespararna 1984-2006 och vän
Gå till toppen