Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Antiterrorrazzior på flera håll i Tyskland

Polis i en trappuppgång i Berlin-området vid en av tisdagens razzior.Bild: Dennis Brätsch/DPA/AP/TT
Polisen har genomfört stora razzior i flera förbundsländer i Tyskland. En åklagarmyndighet i Berlin beskriver insatserna som riktade mot ”förberedelser för ett stort våldsdåd som innebär hot mot rikets säkerhet”.
De misstänkta grupperingarna uppges tillhöra islamistiska miljöer med ursprung i Tjetjenien. Talespersoner för myndigheterna förklarar dock att det inte handlat om något omedelbart hot om terrordåd.
Räderna var fokuserade till Berlin-området, men ägde rum även i Brandenburg, Nordrhein-Westfalen och Thüringen. Ett antal personer i åldrar mellan 20 och 30 år ska ha gripits i bland annat Ludwigsfelde och Berlin.
Bland annat stickvapen och datalagringsenheter har tagits i beslag på de genomsökta adresserna. Berlin-tidningen BZ skriver att polisen misstänker att de gripna har rekognoscerat inför möjliga terrordåd. Baserat på hittade bilder kan en synagoga i Berlin ha varit påtänkt som mål.
Tysk polis är numera på helspänn mot terrorism, efter flera blodiga attacker på senare år. I det dödligaste dådet krävdes tolv liv när en man från Tunisien körde en kapad lastbil genom en julmarknad i Berlin 2016. Gärningsmannen sköts senare ihjäl i Italien.
Gå till toppen