Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sanslösa summor – här är fotbollsklubbarna som drar in mest

Barcelona har gått om Real Madrid – och blir därmed blott tredje klubb någonsin att toppa fotbollens penningliga.

Leo Messi, Mohamed Salah och Cristiano Ronaldo spelar alla i lag som drar in gott om pengar.Bild: Bildbyrån
Konsultbolaget Deloitte har släppt sin årliga Football Money League – en lista över fotbollsklubbarna med störst intäkter i världen.
Det största utropstecknet på listan är att Barcelona tagit över förstaplatsen från Real Madrid. Prestigefyllt för den katalanska klubben, som hade intäkter på 8,97 miljarder kronor under 2018/19. Uppsvinget förklaras delvis med att Barcelona återtagit kontroll över souvenirförsäljning och sponsorverksamhet från externa aktörer.
Barcelona blir därmed den tredje klubben, ihop med Real Madrid och Manchester United, att toppa Deloittes pengaliga sedan den drog igång i slutet av 1990-talet.
I England är Manchester United fortfarande klubben med störst omsättning. Men utmanarna Manchester City och Liverpool har närmat sig rejält i den senaste undersökningen. Även Tottenham har tagit stora kliv, och gått om Londonrivalerna Chelsea och Arsenal.
Förklaringen är framför allt framgångar i Champions League.
Man City, Liverpool och Tottenham gick alla långt i turneringen förra säsongen, medan Arsenal, Chelsea och Man United inte kvalade in.
– Betydelsen av att delta och prestera i Uefas klubblagsturneringar för en klubbs intäkter är uppenbar i London och nordväst. Uppgången för Liverpool, Manchester City och Spurs drivs av att de nådde Champions Leagues utslagsfas, säger Sam Boor, chef på Deloittes sportavdelning, enligt The Guardian.
Denna säsongen stormar Liverpool fram i Premier League, medan Manchester United återigen riskerar att missa Champions League. Ett historiskt tronskifte kan vara nära förestående.
– Den relativa nedgången för Arsenal är ett direkt resultat av att inte delta i Champions League för andra året i rad, ett öde som också kan inträffa i Manchester United, säger Sam Boor.
Samtidigt visar Deloittes undersökning att tv-avtal är av enorm betydelsen för de europeiska giganterna. Sändningsrättigheter utgör i genomsnitt 44 procent av en storklubbs intäkter.
Övergångssummor ingår inte i Deloittes undersökning.
I Sverige är Malmö FF den klubb som har klart störst omsättning. 2018 uppgick klubbens intäkter till 342,9 miljoner kronor (övergångssummor inräknade) – alltså 8,63 miljarder mindre än Barcelona...
Fakta

Topplistan – här är klubbarna som drar in mest

1) Barcelona 8,97 miljarder kronor.

2) Real Madrid 8,08 miljarder kronor.

3) Manchester United 7,59 miljarder kronor.

4) Bayern München 7,04 miljarder kronor.

5) Paris Saint-Germain 6,79 miljarder kronor.

6) Manchester City 6,52 miljarder kronor.

7) Liverpool 6,45 miljarder kronor.

8) Tottenham Hotspur 5,56 miljarder kronor.

9) Chelsea 5,47 miljarder kronor.

10) Juventus 4,9 miljarder kronor.

11) Arsenal 4,75 miljarder kronor.

12) Borussia Dortmund 4,02 miljarder kronor.

13) Atlético Madrid 3,92 miljarder kronor.

14) Inter 3,89 miljarder kronor.

15) Schalke 3,47 miljarder kronor.

16) Roma 2,46 miljarder kronor.

17 Lyon 2,36 miljarder kronor.

18) West Ham 2,31 miljarder kronor.

19) Everton 2,27 miljarder kronor.

20) Napoli 2,21 miljarder kronor.

Gå till toppen