Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Äldreboende kan bli hotell för forskare

Forskare från ESS kan få flytta in på Attendos trygghetsboende på Sankt Lars-området.

Attendos äldreboende på Sankt Lars väg står till stor del oanvänt. Bara åtta av 48 lägenheter är i dag uthyrda. Därför söker Attendo nu tillfälligt bygglov för att kunna använda fastigheten som hotell i tio år.
– Det är inte hotell i vanlig mening vi tänker oss. Primärt tänker vi oss forskare som är inne på ESS och liknande anläggningar. Vi har varit i kontakt med ESS och de är intresserade, säger Peter Turell, biträdande affärsutvecklingschef på Attendo.
Boendet på Sankt Lars väg är ett korttidsboende, men även ett boende för äldre med visst hjälpbehov, som kan själva hyra en lägenhet och flytta in. Lägenheterna är på 35 kvadratmeter, med separat sovrum och köksdel.
Tanken är att gästforskare som kommer till Lund ska kunna hyra en lägenhet hos Attendo under perioden de är här. Efterfrågan för den typen av boende kommer att öka under de närmaste åren, tror Peter Turell.
Även om en del av fastigheten används för hotelliknande verksamhet innebär det inte att äldreboendet läggs ner, säger han.
– Lägenheterna ligger på olika våningsplan, och vår ambition är att det ska behövas ett äldreboende här. Men vår ambition är att komma i gång med hotellverksamheten i mars eller april, beroende på när vi får bygglov och startbesked.
Enligt detaljplanen ska fastigheten användas till äldreboende och kontor, men kommunen har möjlighet att ge Attendo ett tillfälligt bygglov för ändrad användning.
Grannar och andra sakägare har till den 5 februari att lämna synpunkter på Attendos ansökan.
Gå till toppen