Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hjärtsjuk dog – ambulanspersonal gav för hög dos lokalbedövning

Ambulanspersonal gav av misstag en hjärt- och diabetessjuk patient en tio gånger för hög dos lokalbedövning. Mannen dog kort därpå. Händelsen har anmälts till Ivo.

Det var strax innan jul förra året som ambulanspersonal larmades till den hjärt- och diabetessjuke patienten i sydvästra Skåne. Hjärtfrekvensen var låg och syresättningen dålig. Eftersom det inte gick att sätta intravenöst dropp, beslutade personalen att sätta en kanyl i skelettet. Det gjorde dock så ont på patienten att ambulanspersonalen beslutade att först injicera lokalbedövningsmedlet Lidocain.
Av misstag gavs tio gånger högre dos än avsett. Kort därpå slutade patientens hjärta att slå. Trots hjärt- och lungräddning, samt assistans från ytterligare en ambulans, gick patientens liv inte att rädda.
Patienten hade en lång sjukdomshistoria och var svårt påverkad när ambulansen kom. Men bedövningsmedlet, Lidocain, kan påverka hjärtrytmen. Det går därför inte att utesluta att den höga dosen bidrog till dödsfallet, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg.
Gå till toppen