Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöband återförenas efter 15 år när Deville firar 15

För tjugo år sedan turnerade de med Alice Cooper och Judas Priest. Nu återförenas Malmöhårdrockarna Debase när bandkollegorna Deville firar sitt 15-årsjubileum med fest på KB i helgen. Dessutom återuppstår originaluppsättningen av Deville för en kväll.

Micko Twedberg, Jonas Karlgren, Sigge Riesbeck, Johan Helgesson och Micke Hansson utgör Debase.
Malmöhårdrocksgänget Deville har turnerat friskt utomlands de senaste åren och för lite mer än ett år sedan kom bandets femte album. I dagarna fyller bandet femton år och nu har de beslutat sig för att fira det med en hårdrocksfest på Kulturbolaget i helgen. På scen ställer sig inte bara Deville i nuvarande form, utan de har också bjudit in tidigare bandmedlemmar.
– Vi har precis bytt trummis. Martin Fässberg slutade för någon månad sedan och nu är Michael Ödegården med oss istället. Vi hade en del musikaliska skiljaktigheter och var inte helt eniga kring visionen av bandet, men vi skildes som vänner och Martin kommer att gästa oss under KB-spelningen. Dessutom kommer orginalgitarristen Martin Hambitzer och originalbasisten Markus Åkesson att stå på scen med oss, vilket känns väldigt kul, säger Deville-sångaren Andreas Bengtsson.
Deville med Andreas Bengtsson i mitten.Bild: Ruben G Herrera
Även originaltrummisen Markus Nilsson kommer till KB, men kommer inte att stå på scen utan agera ljudtekniker, vilket är hans huvudsyssla numera.
Men den största hårdrocksnyheten på KB den 18 januari är kanske ändå inte Devilles 15-årsjubileum, utan att de har lyckats få några föregångare att återuppstå för en kväll.
– Vi kände att vi ville göra något kul för just den här kvällen och funderade kring vilka band som fastnat i ens medvetande genom åren. Först garvade vi bara åt idén att få Debase att återförenas för vi trodde inte på att det skulle gå, men vi frågade ändå och de sade ja. De kände att det var helt rätt event att återförenas på för en kväll, berättar Andreas Bengtsson.
Micko Twedberg, basist i Debase, berättar att det är femton år sedan de senast spelade ihop. Under åtta år mellan 1996 och 2004 var de ute och turnerade runtom i Europa med bland andra Judas Priest, Alice Cooper och Annihilator. Men spelningen på Sweden Rock Festival Blekinge 2004 blev deras sista spelning om man bortser från en mindre konsert på en svartklubb i Malmö samma år.
– Jag är väl den som har varit mest emot en återförening tidigare, men nu kändes det helt rätt och det har varit jäkligt kul att spela låtarna i replokalen nu, säger Micko Twedberg som numera också syns som projektledare för rockfestivalen Malmö Rock Festival och Rock Stage på Malmöfestivalen.
Kan det tänkas bli en fortsättning för Debase?
– Det finns ingen plan på det. Vi kommer nog inte ställa oss i replokalen och harva igen, men man vet ju inte vad som händer efter det här giget, säger Micko Twedberg.
Vad händer för Deville framöver?
– Vi har en spelning i Lund i mars och sen åker vi till Australien för en fet turné i storstäder och på festivaler. Sen blir det lite spelningar i Sverige och sen får vi se om det blir en Europaturné till i vår eller om vi väntar till hösten, säger Andreas Bengtsson.
Fakta

Devilles 15-årsjubileum

Malmöbanden Deville, Debase och Huanastone spelar på KB lördagen den 18 januari. "Huanastone är cirka tio år yngre än oss och Debaser är tio år äldre. Så vi hoppas att det blir ett roligt åldersspann även på besökarna", säger Andreas Bengtsson. KB:s tidigare hus-dj Martin ”Subculture Hero” Gustafsson kommer till Malmö för att spela skivor under kvällen.

Gå till toppen