Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Misstänkta Kinaspioner utreds i Tyskland

Tyska myndigheter utreder tre personer under misstanke om att de spionerat för Kina. Arkivbild.Bild: Martin Meissner/AP/TT
Tyska myndigheter utreder och har slagit till mot tre personer som misstänks ha spionerat för Kinas räkning.
En av de tre misstänkta är en tysk person som fram till 2017 var en högt uppsatt diplomat vid EU:s utrikesenhet och som haft flera ambassadörsuppdrag för EU, rapporterar den tyska tidningen Der Spiegel. Denne uppges sedan ha blivit lobbyist och rekryterat de andra två misstänkta.
Polis har slagit till mot bostäder och kontorslokaler på olika håll i Tyskland samt i Bryssel.
Åklagare meddelar att utredningen har inletts, men går inte in på detaljer. Enligt Der Spiegel anklagas de tre personerna för att ha delat med sig av kommersiell information. Den tidigare EU-diplomaten uppges också ha rest till Kina tillsammans med sin kinesiska kontaktperson.
Fallet är det första på flera år med konkreta anklagelser om kinesiskt spionage i Europa. Det uppdagas medan länder världen över debatterar eventuella säkerhetsrisker med att låta den kinesiska telekomjätten Huawei bygga känslig infrastruktur.
Gå till toppen