Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läsartext: Varför ska inte skåningarna kunna få snabb hjälp när hjärtat stannar?

Sms-livräddare tillsammans med samhällets resurser är i vissa lägen en oslagbar kombination, skriver Jörgen Björk.Bild: Åserud, Lise
Detta är en insändare. Åsikterna är skribentens egna.
Läser med förvåning artikeln gällande sms-livräddare och att SOS Alarm inte får lov att larma privatpersoner med utbildning i hjärt- och lungräddning (HLR) till personer med hjärtstopp i Skåne. Varför ska inte Skånes invånare få ett snabbt ingripande vid hjärtstopp? Kombinationen tidigt larm vid hjärtstopp och tidig HLR med hjärtstartare är en livräddande kombination, detta förespråkas dagligen via både HLR-rådet samt alla utbildningar som bedrivs i deras regi. Sms-livräddare tillsammans med samhällets resurser är i dessa lägen en oslagbar kombination. Vid många hjärtstopp larmas även räddningstjänsten som ofta är först på plats, därefter kommer ambulans som kan påbörja behandling med bland annat syrgas och andra läkemedel.
Tidigare har räddningstjänsterna i Skåne kunnat ge syrgas till personer drabbade av hjärtstopp, detta har skett genom delegering av syrgas via läkare samt avtal skrivna mellan Region Skåne och berörda räddningstjänster. Sedan cirka ett och ett halvt år har räddningstjänsterna inte denna möjlighet längre då regionen inte tillåter räddningstjänsten att påbörja behandling med bland annat syrgas. Syrgas är en viktig del av åtgärderna i samband med hjärtstopp då den drabbade oftast har låga eller mycket låga halter av syrgas i blodet. Enligt hjärtläkare samt HLR-rådet är det en tråkig utveckling att räddningstjänsterna i Skåne inte har möjlighet att ge syrgas som kan ha en avgörande betydelse vid hjärtstopp.
Region Skåne hänvisar sitt beslut till forskningsstudier som visar att det kan vara farligt att ge syrgas till personer som har vissa sjukdomstillstånd och normala syrgasnivåer i blodet, dessa personer ska naturligtvis inte ha syrgas. Vetenskapen ska vara ett rättesnöre även för räddningstjänsten i samband med den vård som ges till drabbade personer. En person drabbad av hjärtstopp har dock inte normala nivåer av syrgas i kroppen.
Utöver hjärtstopp så är syrgas också viktigt vid framför allt rök och brännskador, syrgasen ”trycker undan” bland annat kolmonoxid som påverkar den drabbade negativt. Personer som varit med om drunkningstillbud samt svårt sjuka och skadade personer med låga halter av syrgas i blodet behöver också syrgas för att de inte ska försämras i samband med sin skada eller sjukdom.
Frågan som ska ställas till våra kommun- och regionpolitiker är om de är informerade om att Region Skånes invånare, barn som vuxna, i dagsläget faktiskt får ett sämre omhändertagande vid hjärtstopp eller andra allvarliga tillstånd innan ambulans är på plats?
Jörgen Björk Genarp
Gå till toppen