Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Är Fritzon mer oroad över regeringens anseende internationellt än brottsligheten här?”

Vi är nästan alla ense om att läget är allvarligt. Det som skiljer är vad vi är beredda att göra i politisk handling för att bekämpa brottsligheten. Det skriver Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker.

Självfallet måste det gå att prata om den brottslighet som visar sig så gott som dagligen i Sverige, skriver Tomas Tobé (M).Bild: Patrick Persson
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
Den svenska otryggheten, gängkrigen och skjutningarna uppmärksammas internationellt; i måndags debatterades situationen i Europaparlamentet.
Nu behövs konkreta åtgärder. Att EU-kommissionen lovat ökat europeiskt stöd i arbetet mot brottsligheten i Sverige, efter Moderaternas initiativ, är därför välkommet.
EU-parlamentarikern Heléne Fritzon (S) skriver om debatten, frågans allvar och vikten av att ta ansvar (Aktuella frågor 14/1). Det sker samtidigt som Socialdemokraterna motarbetat att problemen i Sverige och Malmö skulle tas upp i Europaparlamentet, och den socialdemokratiskt ledda regeringen totalt misslyckats med att upprätthålla lag och ordning. Ett sådant agerande går inte ihop.
Våldet kopplat till den gränsöverskridande organiserade brottsligheten är ett stort problem i hela Europa. Den europeiska polisbyrån Europol har runt 5 000 kriminella grupperingar under uppsikt. Men tyvärr sticker Sverige ut. Sverige har exempelvis tio gånger fler dödsskjutningar bland unga män jämfört med Tyskland. Förra året sköts fler än 40 människor till döds och över 300 skjutningar inträffade. Det skedde också fler än 200 sprängningar runt om i landet under 2019. Nyligen inträffade två explosioner i centrala Stockholm och Uppsala.
Skjutningar och sprängningar är nu så vanligt förekommande att Danmark infört inre gränskontroller mot Sverige för att skydda sina egna medborgare. Den danska regeringen pekade särskilt ut svenska gängkriminella som ett hot när gränskontrollerna upprättades. Det är första gången gränskontroller införs inom EU till följd av grov kriminalitet i ett annat medlemsland.
Vi är nästan alla ense om att läget är allvarligt. Det som skiljer är vad vi är beredda att göra i politisk handling för att bekämpa brottsligheten.
Den fria rörligheten mellan Sverige och Danmark måste fungera, utan att trygghet och säkerhet riskeras. Moderaterna initierade därför debatten i Europaparlamentet om problemen med brottsligheten i Öresundsregionen. Att belysa problemen är avgörande för att reformer ska komma på plats, så att utvecklingen kan vändas. Det oroväckande är att diskussionen istället tenderar att handla om beskyllningar om svartmålning och populism, eller om tonläget. Självfallet måste det gå att prata om den brottslighet som visar sig så gott som dagligen i Sverige.
Det är anmärkningsvärt att Socialdemokraterna i Europaparlamentet röstade emot att problemen som bland annat Malmö är drabbat av särskilt skulle lyftas i debatten. Ännu har inget rimligt skäl presenterats. Heléne Fritzon är svaret skyldig.
Stefan Löfven och hans rödgröna regering bär ytterst ansvaret för att situationen i Sverige är utom kontroll. Är Fritzon och hennes kollegor i EU-parlamentet mer oroade över den svenska regeringens anseende internationellt än brottsligheten och otryggheten här hemma?
Nationella, kraftfulla, åtgärder måste nu till. Polisen behöver få ökade resurser, straffen skärpas och det förebyggande arbetet måste stärkas och utvecklas så att rekryteringen till gängen stoppas.
Mer måste också göras på EU-nivå för att öka tryggheten, knäcka gängen och pressa tillbaka brottsligheten. EU:s gemensamma resurser behövs som komplement till förstärkningar av det svenska rättsväsendet. Därför är det välkommet att EU-kommissionen i samband med debatten gav sitt löfte att bistå Sverige i kampen mot den organiserade brottsligheten.
Några viktiga insatser som behövs är:
· Ge Europol mer resurser och se till att de ökar sitt fokus på Sverige. Ska vi bli framgångsrika i att bekämpa gängen måste exempelvis smugglingen av vapen och narkotika förhindras mer effektivt.
· Utvisa dömda kriminella, även när de är EU-medborgare, och neka dem inresa till medlemslandet där brottet begåtts. Då kan de inte missbruka den fria rörligheten så som de gör idag.
· Öka informationsutbytet mellan polismyndigheterna i medlemsländerna, så att kriminella enklare kan spåras och lagföras.
Genom EU kan unionens medlemsländer tillsammans göra mer för att öka tryggheten och bekämpa brotten – i Malmö och i hela landet. Den chansen måste vi ta.
Tomas Tobé (M), Europaparlamentariker.
Gå till toppen