Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Minnesord om Jan Walldorf

Jan Walldorf, Limhamn, har avlidit i en ålder av 82 år. Han sörjs närmast av dottern Helena och sonen Fredrik och de fem barnbarnen som alla stod honom mycket nära. Hustru Kerstin gick bort 2013.

Som ung arbetade Jan i skeppsmäklar branschen i Spanien. 1961 började han sin långa och framgångsrika karriär inom Volvokoncernen som assistent på Utomeuropeisk Försäljning Latinamerika. 1963 stationerades Jan vid Volvos dotterbolag i Lima, Peru som försäljningschef.
Året därefter utnämndes han till chef för Latinamerika med placering i Göteborg.
1969 bildades AB Volvo Overseas och Jan tillträdde som dess försäljningschef för att 1972 utnämnas till direktör i AB Volvo och chef försäljning personvagnar Europa . Därefter flyttade Jan med familj till Schweiz, där han utsetts till VD för att 1977 återvända till Göteborg som marknadsföringschef inom AB Volvo Bussar.
Återigen flyttade familjen utomlands, nu till Volvo Australia, Sydney där Jan 1981 tog över som VD. Först 1988 återvänder familjen till Göteborg i och med att Jan utnämnts till VD för AB Volvo Penta och därmed medlem i Volvos koncernledning. Befattningar han innehade till hösten 1995, då han tillträdde chefskapet för det nybildade EU-representationskontoret i Bryssel, vilken plats han innehade fram till sin pensionering 1998.
Jan har varit styrelseledamot i ett antal dotterbolag inom Volvokoncernen och även i externa bolag som Nordbanken Västsverige, Stena Line AB, Näringslivets Internationella Råd, Sveriges Exportråd, Sveriges Allmänna Exportförening och Nämnden för Prins Bertils Fond för Forskning kring internationella marknader.
Som chef var Jan omtyckt, alltid rak med hög integritet, mångspråkig med stor internationell erfarenhet. En betydande tillgång för företaget.
Havet och båtlivet fanns med från barnsbenen och som vänner och arbetskollegor blev det många oförglömliga seglatser i den Bohuslänska skärgården.
Jan var också estradören, läromästaren som med sin entusiasmerande mångsidiga begåvning och underbara humor var en stor glädjekälla, inte minst under de talrika resorna några av oss gjort tillsammans med honom till världens olika hörn.
Saknaden är stor men minnena är många och ljusa.
För arbetskollegorna inom Volvo
Thomas Malm
Lars Mattson
Paul Brauns
Ingrid Lidman
Gå till toppen