Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ayatollan till offensiv: Kraschen utnyttjas

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, har lett fredagsbönen i Teheran för första gången på åtta år – efter en tumultartad månad då landet stått på randen till krig med USA och av misstag skjutit ner ett ukrainskt trafikflygplan. Nedskjutningen var en tragisk händelse, tillstår han, men anklagar omvärlden för att utnyttja den för att skifta fokus från USA:s agerande.

Irans högste ledare, ayatolla Ali Khamenei, leder fredagsbönen för första gången på åtta år i Imam Khomeini-moskén i Teheran.Bild: Irans högste ledares kansli/AP/TT
Under tre dagar nekade Irans regim bestämt till att ha haft något att göra med kraschen i onsdags i förra veckan, då samtliga 176 ombord planet från flygbolaget UIA omkom. Men sedan militären slutligen erkände att planet skjutits ned av misstag har bland andra president Hassan Rohani gått ut med, för den iranska statsledningen, ovanligt kraftfulla ursäkter.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen