Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Många i Uppsala smittade av ostron

Många som drabbats av magsjuka efter att ha ätit franska ostron hade köpt eller serverats blötdjuren i Uppsala.
Uppsala kommuns miljöförvaltning har registrerat 40 fall, och Livsmedelsverket gick tidigare i veckan ut med att minst 70 i Sverige sökt hjälp för besvären.
Uppsala kommun skriver i ett pressmeddelande att de flesta verkar ha köpt ostronen i butik eller ätit på restaurang i staden, och att de flesta ätit dem kring nyårsaftonen. Enligt kommunen har ostronen antagligen redan varit smittade när de anlänt till Uppsala.
”Vi tar emot anmälningar och fortsätter att intervjua personer som blivit sjuka. Vi kontaktar också butiker och restauranger där ostronen köpts för att se om det finns ostron kvar så att vi kan få mer information om ostronen”, säger Maria Wegscheider vid miljöförvaltningen i pressmeddelandet.
I Frankrike, där smittan misstänks ha uppstått, har flera fiskeområden som levererar ostron stängts. Där har hundratals blivit matförgiftade, enligt Livsmedelsverket.
Gå till toppen