Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ledare: Rånvågen hotar tilliten i samhället.

Hot eller bara en skugga?Bild: Hasse Holmberg / TT
Detta är tidningens huvudledare. Sydsvenskans hållning är oberoende liberal.
Under 2019 polisanmäldes omkring 1,54 miljoner brott, enligt Brottsförebyggande rådets preliminära statistik. I stort sett lika många som året dessförinnan.
För vissa typer av brott ökade anmälningarna, för andra minskade de.
Men bakom statistikens torra siffror, bakom tidningarnas notiser, finns människor av kött och blod. Offren.
"Hennes liv är i praktiken slut. Hennes kropp är full med smärtstillande och ångestdämpande tabletter. Hon vågar inte flytta tillbaka till sitt hem och klamrar sig förtvivlad fast vid mig varje gång jag måste gå."
skriver Chris Marschall under Åsikter i Sydsvenskan i en läsartext som inte gärna kan lämna någon människa oberörd.
Under mellandagarna blev hennes 92-åriga mamma en siffra i brottsstatistiken när Malmö drabbades av en våg av rån mot äldre.
Gärningsmännen tycks så gott som uteslutande ha valt ut kvinnor i 90-årsåldern på Limhamn och i centrala Malmö.
"Det är helt förfärligt, det här är ett mycket omfattande problem", sade Ewa-Gun Westford, polisens talesperson, till Sydsvenskan.
Äldre kvinnor vana att tro gott om sina medmänniskor, äldre kvinnor som öppnar dörren när någon ringer på och ber om hjälp. Lätta offer.
"I mammas fall blev tilliten till människor en dödsfälla", skriver Chris Marschall.
De flesta offren klarade sig lyckligtvis utan fysiska skador. Men den otrygghet detta skapar hos ensamboende äldre är inte svår att föreställa sig.
Det är inte bara äldre som är utsatta. Ett av de brott där det märks en tydlig ökning av anmälningarna är rån mot barn: upp 31 procent från 2018.
I en annan läsartext, i Helsingborgs Dagblad (14/11 2019), berättar en pappa om hur hans 12-åriga dotter blev rånad på sin mobil på väg hem från skolan.
Den som söker på nätet på "pojke rånad" får träffar över hela landet, från norr till söder. Skanör. Malmö. Häljarp. Helsingborg. Göteborg. Linköping. Vimmerby, Stockholm förstås, och vidare norrut. Barn i vissa fall så unga som 7–8 år.
Polisen uppmanar till dna-märkning av dyra märkeskläder, då ökar chansen att få tillbaka dem efter ett rån. Polisen uppmanar föräldrar att följa barn till och från idrottsträningen för att minska rånrisken.
Tankarna går till en djungel. Eller till savannen, där rovdjuren ligger på lur och spanar på bytesdjuren, väljer ut de svagaste och mest sårbara i gruppen, de äldsta och de yngsta.
De äldre som drabbas återfår förmodligen aldrig den trygghet som en gång var deras.
Men för framtiden är den stora frågan hur barn och unga påverkas om de under sina mest formbara år löper ständig risk att bli brottsoffer? Unga som får lära sig, i värsta fall av bitter erfarenhet, att undvika vissa gator, vissa platser, vissa tider. Vissa människor. Ta omvägar. Alltid färdas i grupp, aldrig ensam.
Vad händer i unga pojkar som rånas under förnedrande former, kanske tvingas kyssa gärningsmännens skor?
Om Sverige ska förbli ett land med hög nivå av mellanmänsklig tillit måste detta få ett slut.
Gå till toppen