Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tillslag mot massagesalonger och en bilverkstad – fyra personer överlämnade till gränspolisen

De senaste veckorna har polisen gjort arbetsplatskontroller i flera kommuner utanför Malmö och Lund. Det handlar om butiker och verksamheter där man misstänker att det kan finnas arbetare som inte har tillstånd att befinna sig i landet.

Förutom ett återbesök på en bilverkstad gjorde man också kontroller på massagesalonger. Det ledde till att totalt fyra personer frihetsberövades av polisen.
– Vi hittade personer som förmodligen jobbar där, men det kan vi inte styrka. De uppehöll sig i vilket fall illegalt i landet och blev frihetsberövade och avvisade, säger Thomas Levén, gruppchef för lokalpolisen i Kävlinge, Staffanstorp, Burlöv och Lomma.
Enligt polisen rör det sig om personer som tidigare haft tillstånd att befinna sig i Sverige men där tillstånden slutat gälla.
Finns det misstanke om människohandel?
– Nej, inte på så vis att det upprättats en anmälan. Det krävs väldigt mycket av målsägarna för att kunna gå vidare. Det kan hända att de i ett senare tillfälle, precis innan utvisning, att de då berättar, säger Thomas Levén.
Ärendet är överlämnat till gränspolisen. Thomas Levén har själv arbetat där innan han började som gruppchef för lokalpolisområde Kävlinge, Staffanstorp, Lomma och Burlöv. Polisen genomför ofta kontroller på arbetsplatser efter att allmänheten tipsat, berättar han.
– Tecken på att det kan vara illegal verksamhet är till exempel om man inte får kvitto och tecken på att folk bor i lokalerna. Långa öppettider kan vara tecken på att någon jobbar väldigt mycket, och att man då inte följer svenska avtal, säger Thomas Levén.
Gå till toppen