Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Zlatan prisad av Johnny Bode-sällskapet

Zlatan Ibrahimovic har vunnit mängder av titlar och priser genom åren. Men knappast något som den här.
Anfallsstjärnan har blivit omnämnd som årets "Busgrogg" av Johnny Bode-sällskapet. Detta för agerandet som ledde till att hans staty i Malmö till slut kapades.

Zlatan Ibrahimovic har fått ett hederomnämnande av Johnny Bode-sällskapet.Bild: Bildbyrån Sydsvenskan
En förklaring till prisets bakgrund är på sin plats.
Mångsysslaren Johnny Bode (1912-83) gjorde sig ett namn som en svensk kulturlivs enfant terrible. Han hamnade i trubbel i så gott som alla sammanhang han ingick i och var känd för att ha smitit från otaliga krognotor och hotellräkningar. Hans mest uppmärksammade verk är troligen snuskskivan ”Bordellmammans visor” från 1968.
För att hylla Johnny Bode grundades 2009 Johnny Bode-sällskapet, som varje år delar ut ett pris till någon som ”trampat i klaveret, skapat en skandal eller på annat underhållande vis ställt till det för sig själv och sin omgivning”.
Några pristagare genom åren är Michael Brinkenstjärna, Ken Ring, Marcus Birro, K. Svensson och Mona Sahlin.
Zlatan Ibrahimovic fick inte själva Johnny Bode-priset 2020 – det gick till Svenska Akademien – men han fick det nyinstiftade hedersomnämnandet "Busgroggen", som enligt sällskapet går till någon stått för enskilda, roliga klavertramp.
”2020 utdelas Busgroggen till Zlatan Ibrahimovic för att han lyckats med den unika bedriften att som levande svensk få en staty rest över sig, bara för att inom ett par månader få den skändad av samma människor som först hyllat den. Ett agerande helt i Johnny Bodes anda”, skriver Johnny Bode-sällskapet på sin hemsida.
Läs också Det är som att klippa sönder en otrogen partners favorittröja
Läs också För varje gång Zlatan-skulpturen vandaliseras ökar dess värde
Läs också Zlatanstatyn kapades vid fötterna
Vill du veta mer om Johnny Bode? Sydsvenskans krönikör Kalle Lind har spelat in en podd om den omsusade mannen. Du kan lyssna på länken.
Gå till toppen