Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De nya husen vid Sparta värmer upp sig själva

Det ser ut som en vanlig lägenhet med helt vanliga element, men husen på Spartas gamla parkeringsplats ska värmas upp med spillvärme från grannarna. På så sätt ska man minska energiåtgången med 80 procent.

Sonny Strömberg från Eon ordnar till det sista inför visningen.Bild: Ingemar D Kristiansen
Att det byggs nya lägenheter i Lund är knappast någon nyhet. Efterfrågan på bostäder i Lund verkar omättlig och den stora parkeringsplatsen bakom Sparta grävdes upp för snart två år sedan.
Däremot är det en nyhet att husen som nu börjar ta form vid Scheelevägen ska värmas upp med spillvärme från grannarna. Ett helt världsunikt system, säger Sonny Strömberg, affärsområdesansvarig för fastigheter hos Eon.
– Vi utnyttjar energin på ett effektivt sätt. Det finns tillräckligt med värme i moderna städer för all uppvärmning och kylning utan att man behöver producera mer värme.
Systemet går ut på att de nya bostadshusen kopplas ihop med ett antal byggnader i Medicon Village i samma kvarter, och att de olika husens behov av värme och kyla balanserar ut varandra. På så sätt ska energiåtgången kunna minskas med 80 procent.
Värmeelementen i visningslägenheten på bottenvåningen ser helt vanliga ut. Och de är också helt vanliga, säger Sonny Strömberg.
– Det är ingen skillnad för den som bor här, skillnaden finns i källaren. Där har vi supereffektiva värmepumpar som tar emot spillvärme från Medicon Village.
Sven Werner är professor i energiteknik vid Högskolan i Halmstad. Han har inventerat olika sorters fjärrvärmelösningar i Europa och menar att det som nu byggs vid Sparta i Lund inte är helt unikt.
– Det är ingen helt ny lösning. Vi kallar den för kall fjärrvärme. Det finns ett drygt tjugotal sådana system i Europa, och det fungerar ju, det bygger på att man samtidigt har kyl- och värmebehov. Så helt världsunikt är det väl inte, men unikt i Sverige.
Det finns ett stort sug efter nya fjärrvärmesystem, säger Sven Werner.
– Gamla fjärrvärmesystem är ursprungligen byggda för fossila bränslen. I framtiden måste man ha andra tekniklösningar, och det här är en av dem.
Enligt Sonny Strömberg finns det många saker som skiljer Eons nya system från allt som testats tidigare.
– Vi har 39 patentansökningar som är inskickade. Det vanliga är att man har enorma pumpar som går dygnet runt hela året. Vi har små cirkulationspumpar som går bara när det behövs. Vi har låga systemtemperaturer mellan 5 och 40 grader, och systemtemperaturen tillåts variera.
Jämfört med vanlig uppvärmning ska energiåtgången kunna reduceras med 80 procent, men värmeräkningen beräknas bara minska med 10 procent.
Varför blir det inte billigare än så?
– Det är framför allt investeringens storlek som avgör prisbilden. I priset ingår även alla kostnader för drift och underhåll.
Läs också Lunds fulaste hus blir snyggare och får kompisar
Anders Klasson, affärsområdeschef på Peab, berättar om de nya husen som blir helt klara i slutet av 2021. Inflyttning i de första lägenheterna blir det redan till hösten 2020.Bild: Ingemar D Kristiansen
Gå till toppen