Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Gratis mensskydd i engelska skolor

Mensskydd blir gratis för skolungdomar i England.Bild: Jessica Gow/TT
Den brittiska regeringen satsar på bindor och tamponger. Från och med nästa vecka ska staten bekosta gratis mensskydd på alla grundskolor i England, rapporterar The Independent och andra brittiska medier.
Beslutet hyllas av studentkampanjen Free Periods, som i flera år har krävt krafttag mot vad de kallar ”period poverty”, vilket kan översättas mensfattigdom. 2017 fann barnrättsorganisationen Plan att var tionde flicka och kvinna i Storbritannien mellan 14 och 21 år inte hade råd att köpa mensskydd – något som enligt Free Periods riskerar att leda till att elever stannar hemma från skolan.
– Mens är en normal del av livet, och vi vill inte att barn skolkar från lektionerna på grund av det, säger barn- och familjeminister Michelle Donelan, enligt brittiska medier.
Liknande planer finns även i Wales och Skottland.
Gå till toppen