Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omplacerad Medvedev: Inga konstigheter

Regeringsomvälvningen i Ryssland är ett helt normalt förfarande, säger den avgångne premiärministern och Putinkompanjonen Dmitrij Medvedev. Han flyttas till en mer anonym roll efter att ha sjunkit i anseende under en längre tid.

Rysslands nye premiärminister Michail Misjustin (vänster) träffar mannen han efterträder, den omplacerade Dmitrij Medvedev, på fredagen.Bild: Alexander Astafyev, Sputnik/government pool photo via AP/TT
Medvedev har träffat sin ersättare, den tidigare skatteverkschefen Michail Misjustin, och uttryckt en förhoppning om att ”allt ska förbli normalt”, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.
– Detta är vad som bör ske i sådana här ärenden, som är naturliga för alla länder och som inte bör ses som något extraordinärt. Det är ett tecken på att förändringar sker på nationell nivå: antingen konstitutionellt eller något annat, säger Medvedev.
I onsdags höll president Vladimir Putin tal till nationen och meddelade en rad konstitutionella reformer som ändrar maktbalansen i Rysslands styrande toppskikt. Dmitrij Medvedev gavs en ny roll som biträdande ordförande i presidentens säkerhetsråd och kort därpå avgick hela regeringen.
Medvedev har varit del av president Vladimir Putins närmaste krets sedan 1990-talet. Han var vice premiärminister 2005-2008 och utsågs sedan till president, då Putin inte hade rätt att tjäna ytterligare en mandatperiod och i stället blev premiärminister. I den efterföljande mandatperioden bytte Putin och Medvedev roller.
I det som kommit att kallas en ”tandemokrati” – där ledarna skiftat position av praktiska skäl och behållit makten sinsemellan – har Medvedev varit Rysslands andreman. Men när opinionssiffrorna sviktat något de senaste åren har han varit ett sänke.
I läckta amerikanska diplomathandlingar från 2008 beskrivs Medvedev som ”en Robin till Putins Batman”, skriver brittiska The Guardian. Där dras också ett skämt om hur Medvedev sätter sig i förarsätet på en bil och frågar passageraren Putin var ratten är någonstans. ”Jag kör”, svarar Putin enligt skämtet, och tar fram en fjärrkontroll.
När regeringen aviserade en höjning av pensionsåldern 2018 utbröt stora protester, vilket avspeglades i opinionsmätningarna. Förra året demonstrerade tusentals personer i Moskva sedan flera oppositionella kandidater stoppats i lokala val. Därtill har västvärldens sanktioner till följd av annekteringen av Krimhalvön gått ut över ryssarnas privatekonomi.
Medan Vladimir Putin fortsatt åtnjuter stöd från över 70 procent av folket har Dmitrij Medvedevs sjunkit till mellan 30 och 38 procent, enligt de mätningar AFP tagit del av.
Ex-premiärministern har själv väckt en del uppmärksamhet när han vid flera tillfällen slumrat till i publiken medan Putin gjort viktiga framträdanden. Från oppositionshåll har han också anklagats för att ha försnillat mångmiljardbelopp och i hemlighet äga bland annat herrgårdar, lyxbåtar och en italiensk vingård.
En talesperson för oppositionella Kommunistpartiet säger till Interfax att regeringsreformerna tycks ha skett med kort varsel, eftersom Medvedevs nya roll i säkerhetsrådet ännu inte ens existerar utan måste skapas via lagstiftning.
Det noterar också nyhetssajten Meduza , vars källor nära regeringen säger att Medvedev inte ens hade kännedom om planerna innan president Putin tillkännagav dem i onsdags.
Putins innevarande mandatperiod tar slut 2024. Rysslandskännare som TT har talat med spekulerar i att han stuvar om maktförhållandena för att antingen kunna bli premiärminister på nytt eller ta större plats i statsrådet eller säkerhetsrådet, två mäktiga organ som bistår presidentämbetet.
Dmitrij Medvedev önskade oavsett sin efterträdare Michail Misjustin all lycka vid fredagens möte, där alla avgående statsråd också närvarade.
– Michail Vladimirovitj, jag önskar dig och alla kollegor som ska ta plats i den nya regeringen all framgång och att ni fortsätter det arbete som den tidigare regeringen har utfört och som involverat varenda en av oss, sade Medvedev enligt Interfax.
Fakta

Rysslands politiska system

Makten i Ryssland ska enligt författningen från 1993 delas mellan presidenten med regeringen, parlamentet och rättsväsendet, men i praktiken ligger den allra mesta makten hos presidenten.

Presidenten utser premiärminister och tillsammans med premiärministern alla andra ministrar. Denne utser också de högsta domarna, riksåklagaren, riksbankschefen och är överbefälhavare samt högst ansvarig för alla departement och myndigheter som sysslar med inre och yttre säkerhet.

Parlamentet, eller den federala församlingen, består av underhuset statsduman och överhuset federationsrådet. Duman har 450 valda ledamöter medan federationsrådets 170 senatorer består av två från varje administrativ landsdel.

I statsduman har regeringspartiet Enade Ryssland drygt tre fjärdedelar av alla mandat. De flesta av partierna är Kremllojala och oppositionspartier har svårt att nå ut då staten kontrollerar de flesta stora massmedierna. Oppositionell verksamhet försvåras också av lagar som tillkommit och av polisiära tillslag, inte minst mot demonstrationer.

Inom presidentkansliet finns två råd, statsrådet och säkerhetsrådet, som ska bistå presidenten i de allra viktigaste frågorna.

Under det senaste årtiondet har mandatperioderna förlängts både för presidenten och för dumans ledamöter. Nästa parlamentsval hålls 2021 och nästa presidentval 2024.

Ryssland kommer på plats 138 av 180 länder i organisationen Transparency Internationals index över världens mest korrupta länder (där de minst korrupta länderna ligger högst).

Källa: Landguiden/Utrikespolitiska institutet, Nationalencyklopedin

Gå till toppen