Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stridsflyg ökar myggplåga för renar

När renar störs av stridsflyg under sommarbetet rör de sig mindre och blir därför mer sårbara för insektsangrepp visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).Bild: Henrik Montgomery/TT
Stridsflyg påverkar renar så att de rör sig mindre och därmed blir mer utsatta för angrepp från mygg, knott och andra insekter. Det visar en studie som genomförts vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i samarbete med italienska forskare.
Renar söker sig under sommaren ofta till blåsiga områden och kan även springa i timmar för att undkomma insektangrepp. Det ger mindre tid att beta, men besvären från angreppen minskar.
För att se hur renar påverkas av mänskliga störningar studerades renarna i renbetesområden inom det militära övningsområdet i Vidsel väster om Luleå. Det visade sig att vid övningar med stridsflyg rörde sig renarna mindre. Om det då var mycket insekter kunde renarna inte undgå att angripas. Även övningar med markfordon verkade påverka, men inte i lika hög grad.
Forskarna påpekar vikten att ta hansyn till hur mänsklig aktivitet kan samverka med naturliga störningar när industriella verksamheter planeras inom renskötselområden.
Gå till toppen