Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Åsa Sandell: Systrar på isen – och i världen

Under hjälmen kan du vara dig själv. Åsa Sandell läser ett stycke feelgood-litteratur om tolerans, identitet och hockey som en väg till förändring.

Det förenade koreanska laget under OS 2018, i en match mot Damkronorna.Bild: Kim Hong-Ji
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Kommer ni ihåg när Sydkoreas och Nordkoreas damer spelade ishockey under gemensam Korea-flagga i OS i Pyeongchang 2018? ”The unified team” blev en världsnyhet. Ett missilskjutande Nordkorea ville plötsligt skicka idrottare till spelen, och fick sin vilja igenom, blott två veckor före OS-invigningen. Jag minns att det kändes rörande och möjligen politiskt hoppfullt. Men tog jag hockeylaget på allvar? Nja. Jag tänkte mig nog ett gäng unga tjejer med klena kunskaper som slängts in på isen för att representera sitt land i OS. Sydkorea fick ju automatiskt en plats 2018 i egenskap av värdnation. Jag såg ingen av deras matcher.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen