Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Urfolk anklagar Bolsonaro för ”kulturmord”

Avskogningen i Amazonas har ökat stort under 2019, enligt preliminära brasilianska data. Bild tagen i september 2019 i delstaten Pará.Bild: Rodrigo Abd/AP/TT
Brasiliens president Jair Bolsonaros politik i Amazonas är likvärdig med ”folkmord, kulturmord och miljömord”, enligt ett manifest undertecknat av flera hundra äldste från urfolksgrupper med hemvist i regnskogen.
Ledarna har under veckan samlats för att gemensamt formulera ett svar på presidentens planer att fortsätta skövla Amazonas och bland annat öppna upp stora marker för gruvverksamhet. Inga sådana planer kommer ledarna att acceptera, skriver de.
Manifestet markerar också mot det ökade hot som Amazonas urfolk befinner sig under – något som enligt undertecknarna eldats på av ”hotelser och hatretorik från regeringen”. Åtminstone åtta äldste från urfolksgrupper mördades i Brasilien under 2019.
Preliminära data från det brasilianska forskningsinstitutet Inpe visar att avskogningen i Amazonas var nästan dubbelt så stor, en uppgång på 85 procent, i fjol jämfört med 2018.
Gå till toppen